Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Minska administrationen: Avskaffa skriftliga omdömen i åk 6-9

På Miljöpartiets presseminarium i riksdagen i dag förde Gustav Fridolin, språkrör, och Jabar Amin, skoltalesperson, fram krav på att minska lärarnas administrativa börda. Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande Bo Jansson välkomnar detta och föreslår samtidigt att de skriftliga omdömena i grundskolans årskurser 6-9 tas bort.

- Det är av stor betydelse att lärarna får ut mer tid med varje elev. Med en hög och ständigt ökande administrativ börda blir eleverna lidande. I dag är det mycket dubbelarbete. Det är inte rimligt att en lärare ska göra både skriftliga omdömen och sätta betyg på samma elev i grundskolans årskurser 6-9, säger Bo Jansson.

Miljöpartiet hänvisade till Lärarnas Rikförbunds arbetsmiljöundersökning från 2011 där 90 procent av de tillfrågade lärarna uppger att de administrativa uppgifterna har ökat de senaste fem åren.

- Det är roligt att våra undersökningar används och gör skillnad och att alltfler partier och politiker börjar inse det ohållbara med lärarnas ökande administrationsbörda, säger Bo Jansson.

Lärarnas Riksförbund förde fram 3 nya krav på presseminariet:

1)  Avskaffa kommunala mallar för dokumentation och förbättra det nationella stödmaterialet.

2)  Ta bort skriftliga omdömen i grundskolans årskurser 6-9.

3)  Standardisera den dokumentation som lagar och förordningar kräver av lärarna.


    Rapportera fel på sidan

    Tipsa en vän om artikeln

    Ansvarig för sidan: Redaktionen

    Sidan senast uppdaterad: 2014-01-14 16.57