Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Skoldebatt på Stockholms universitet

Bör lärare få 10 000 mer i lön? Bör skolan förstatligas? Och bör man förbjuda vinstuttag i skolan? Dessa frågor svarade politikerna på i dagens skoldebatt på Stockholms universitet.

Politkerna säger JA till 10 000 mer i lön

Idag arrangerade Lärarnas Riksförbunds studerandeförening en skoldebatt för alla lärarstudenter utanför Stockholms universitet. Deltagarna i debatten var Ibrahim Baylan (S), Maria Stockhaus (M), Lotta Edholm (FP), Annika Hirvonen (MP), Freddy Grip (V) och Jenny Sandsten (FI). Moderator var Lina Westerlund, ordförande i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening i Stockholm.

Deltagarna fick svara på tre snabba frågor om skolan. Här nedanför kan du läsa vad politikerna hade att säga om skolans framtid.

Bör lärare få 10 000 mer i lön?

Ibrahim Baylan (S): Jag tror inte det räcker att stå här och göra tummen upp, utan man måste också göra något för att det ska bli så. Vi vill gärna sätta oss ner med lärarfacken och arbetsgivarna och då komma överens om hur det här ska gå till. Staten och huvudmännen måste också bidra med mer resurser.

Lotta Edholm (FP): Jag säger absolut! I Stockholm har vi de senaste åren redan höjt snittlönen med 7 500 kr. Snittlönen för en lärare i Stockholm stad är idag 34 000 kr, och vi behöver 400 lärare som tjänar mer än 40 000 kr i månaden. Det arbetet måste fortsätta! Det är viktigt att avsätta särskilda pengar för detta i kommunernas budget. Så länge det är ett kommunalt ansvar så är det främst en fråga för kommunerna.

Bör skolan förstatligas?

Maria Stockhaus (M): Med tanke på hur resultaten ser ut i svensk skola så är det viktigt att fokusera på det som gör skillnad för elever. Tittar man på internationella studier och forskning så finns det inget stöd för att göra en gigantisk omorganisation, som det här skulle innebära. Jag tycker vi ska lägga den tid, kraft och pengar på till exempel lärarlöner eller att fortbilda lärare i undervisningsmetoder. Vi bör lägga de pengarna på andra delar som har större betydelse för elevernas resultat.

Jenny Sandsten (FI): Ja, absolut! När svensk skolan var statlig var den en utav de mest likvärdiga i världen. Likvärdigheten har sjunkit enormt och en av orsakerna är just kommunaliseringen av skolan. Det är stora skillnader mellan kommuner och vi vill att skolan ska vara likvärdig. Förstatligandet blir inte en enorm resurskrävande reform, utan det handlar om vem som ska ha anvaret.

Bör vinstuttag förbjudas i skolan?

Annika Hirvonen (MP): Vi tror att det finns många problem med att bara säga att man ska förbjuda vinster. Den ena sidan är att det finns väldigt många olika sätt som man kan plocka ut pengar ur en verksamhet, till exempel att man hyr lokaler till överpris av sitt moderbolag eller att man tar väldigt dyra lån från ett företag som man sedan betalar skyhöga räntor på. Det vi vill komma åt är att pengar som vi betalar till utbildning ska stanna där, men sen finns det ju också de aktörer som har investerat egna pengar för att starta upp en skolverksamhet och dem pengarna ska man kunna få tillbaka. Man ska inte förlora pengar som man själv har satt in, däremot ska man inte kunna få plocka ut skattepengar. De ska gå till utbildning!

Freddy Grip (V): Det här är vänsterpartiets viktigaste fråga i valet – att stoppa det privata vinstintresset i välfärden. Man kan ha en marknad på många områden, man kan till exempel gå på restaurang och säga att här var jag inte särskilt nöjd, nästa gång jag går ut och äter så går jag någon annanstans. Men man kan inte säga nästa gång jag går i grundskolan. För det gör man bara en gång och då är det så himla viktigt att vi vet att alla de skattepengarna vi har betalat, de blir de där lärarna, skolbiblioteken och skolbibliotikarierna som eleverna så väl behöver. Vi måste sluta leka affär med svensk skola. Elevernas utbildning är inte till salu!

Efter debatten svarade Lina Westerlund, ordförande i LR Stud Stockholm, på vilka frågor hon tror är viktigast bland lärarna.

– Vad jag har märkt bland både lärarstudenter och yrkesverksamma lärare är att de vill kunna sköta sitt jobb utan att någon lägger sig i. De vill ha tid till att vara lärare utan att politikerna ger dem nya arbetsuppgifter som tar tid och energi. De vill ha en bra skolledning som tar ansvar att arbetslagen fungerar och att det finns ordentligt med personal, menar Lina Westerlund.


Lina Westerlund, ordförande LR Stud Stockholm

Lina Westerlund, ordförande LR Stud Stockholm

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Redaktionen

Sidan senast uppdaterad: 2017-03-15 12.35