Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Tomas Trissade upp lönen med tusenlappar

Tomas König fortsatte jobba som lärare som lärare efter att han fyllt 65 år. Under ett kort samtal med LR på en mässa fick han ett tips som visade sig vara mycket värdefullt.

-Jag fick upp min lön många tusen om året, säger Tomas som numera är pensionär och kan glädja sig åt det extra tillskottet i pensionen som löneförhöjningen gav.

Börjar du närma dig 65 och känner att du vill fortsätta arbete. Din kompetens och din närvaro är eftertraktad av arbetsgivare, så det kan vara ett gyllene läge att förhandla dig till en högre lön och bra villkor.

Tomas König fortsatte jobba som kemi- och matematiklärare på gymnasiet till efter han fyllt 70 år. Han hade kollat upp att för varje månad han jobbade blev det ett påslag till pensionen som skulle göra stor skillnad den dag han valde att sluta arbeta.

– Jag såg ingen anledning att gå i pension när jag hade det så roligt på jobbet. Jag trivdes bra på skolan och med kollegorna och ville fortsätta arbeta ett tag till, berättar Tomas.

När han besökte en skolmässa passade han på att stanna till vid Lärarnas Riksförbunds monter. Där fick han ett tips som visade sig vara mycket värdefullt. Han fick veta att arbetsgivaravgiften sänks kraftigt det år man fyller 66, och att han kunde fråga arbetsgivaren om han kunde få ett lönepåslag som motsvarade sänkningen.

– Det korta samtalet med LR resulterade i att jag fick upp min lön många tusen per år, säger Tomas.

När Tomas ställde frågan till sin rektor visade det sig att hon inte kände till den sänkta arbetsgivaravgiften, men hon blev mycket glad när hon förstod att det gav henne en möjlighet att höja Tomas lön. Hon kunde ge honom ett rejält lönepåslag utan att det kostade en enda krona extra totalt sett i lönekostnad för arbetsgivaren.

– Det blev en vinst för båda parter. Jag fick ett välkommet tillskott i plånboken, och skolan fick behålla mig som lärare några år till. Jag var ju både behörig och erfaren inom mina ämnen, så de tyckte att det var bra att kunna ge mig en morot för att stanna kvar, säger Tomas.

Att fortsätta jobba några år till hade flera fördelar för Tomas. Dels tjänade han in mer pension under den tiden, dels väntade han med att ta ut pension vilket gjorde att summan per månad var högre när det väl var dags att sluta arbeta.

– Jag fick möjlighet att jobba hemifrån en dag i veckan och jag kände aldrig att det var tungt utan bara roligt eftersom jag trivdes så bra med alla härliga människor jag hade runt mig. Pengarna var viktiga men viktigast av allt var faktiskt kollegorna och eleverna, säger Tomas König som numera är pensionär. 

 

Lägre skatter när du är 66 år
Arbetsgivaravgiften är 31,42 procent av din lön innan du har fyllt 66 år. Därefter betalar arbetsgivaren endast 16,36 procent av din lön i arbetsgivaravgift. Du kan fråga din arbetsgivare om du kan få motsvarande summa i lönepåslag. Det är arbetsgivaren som avgör, men det kan vara värt att fråga.

Reducerad medlemsavgift
Om du går ner i arbetstid så att du jobbar 59 procent eller mindre kan LR även justera din medlemsavgift. Anmäl det till oss så hjälper vi dig. 08-613 27 00 eller medlem@lr.se.


Frågor och svar kring att jobba efter 65

Fortsätter jag att tjäna in pension om jag fortsätter jobba efter 65?
Svar: Ja, om du fortsätter jobba så tjänar du in mer till den allmänna pensionen. Vissa arbetsgivare har dessutom tjänstepensionsavtal som innebär att de fortsätter att göra avsättningar även efter att de anställda fyllt 65 år, men det beror på vilket avtal de har.

Får jag jobba hur länge jag vill? Kan arbetsgivaren hindra mig?
Svar: Du har rätt att kvarstå i anställning till du fyller 67 år, enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Arbetsgivaren kan vid din 67-årsdag säga upp din anställning. Kanske blir du erbjuden en ny visstidsanställning efter det. Det är ett guldläge att förhandla om bättre villkor och lön. Om du inte blir uppsagd fortsätter din anställning som tidigare. Det finns ingen övre gräns för hur länge du får jobba, utan det är något som du och din arbetsgivare kommer överens om. Ett sätt att orka jobba längre kan vara att gå ner till deltid, om din arbetsgivare går med på det.

Finns det skattefördelar med att jobba lite längre än till 65?Svar: Det år du fyller 66 år sänks skatten på din arbetsinkomst. Samtidigt sänks arbetsgivaravgiften för din arbetsgivare som betalar lägre sociala avgifter för dig. Det blir alltså billigare för din arbetsgivare att ha dig anställd. I stället för att göra en besparing kan din arbetsgivare fortsätta att lägga samma summa för din anställning, men i stället ge dig ett lönepåslag som motsvarar sänkningen. Det är ingenting som arbetsgivaren måste göra, men det kan vara värt att ställa frågan. Kanske kan det vara en morot som får dig att vilja jobba några år till. Om du har många år i yrket har du både värdefull erfarenhet och kompetens vilket ofta är eftertraktat av arbetsgivare och en anledning att vilja ha dig kvar. Om det dessutom råder brist på behöriga lärare inom dina ämnen är du ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det ger dig ett bra läge att förhandla om bättre villkor.

Kan jag ångra mig och gå tillbaka till att börja arbeta igen?Svar: Ja, visst kan du ångra dig. Många pensionärer jobbar extra under perioder, antingen hos tidigare arbetsgivare eller hos nya arbetsgivare. Du kan avbryta uttaget av allmän pension, helt eller delvis. Det är inte ovanligt att både jobba och ta ut pension, och därmed tjäna in mer pension samtidigt som du tar ut pension.

Hur mycket mer tjänar jag på att jobba längre?
Svar: Det finns mycket pengar att tjäna. Dels hinner du samla ihop till mer pension, dels finns skattefördelar som gör att du betalar mindre i skatt. För att få veta exakt hur mycket du kan tjäna genom att jobba lite längre kan du kontakta Lärarförsäkringar för att få en kostnadsfri pensionsrådgivning eller hjälp med att planera uttaget av din pension. Det är en uppskattad medlemsförmån för alla medlemmar i Lärarnas Riksförbund.

Hur mycket förlorar jag på att gå i pension tidigare?
Svar: Om du funderar på att trappa ner tidigare kan det vara klokt att först undersöka om det finns andra lösningar som gör att du orkar jobba lite längre. Exempelvis kan du försöka få anpassade arbetsuppgifter, ett bättre schema eller möjlighet att jobba hemifrån ibland. Ett samtal med chefen kanske visar att det finns möjligheter som du inte kände till. För att få veta hur mycket du förlorar på att gå i pension tidigare kan du få hjälp av Lärarförsäkringars pensionsrådgivning.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2019-01-31 15.42

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll