Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
04 maj 2012

Allt annat än lärare

-1000 elever om sina drömyrken och kommande yrkesval.

Var fjärde elev uppger i Lärarnas Riksförbunds undersökning "Allt annat än lärare" att de har övervägt att söka till lärarutbildningen. Dock finns det faktorer, såsom lön och arbetsvillkor, som får dessa elever att söka sig bort från läraryrket och till andra yrken såsom ingenjör, ekonom eller jurist.

I undersökningen "Allt annat än lärare" har Lärarnas Riksförbund frågat 1 000 elever i gymnasieskolans tredje år som vet att de inom fem år efter studenten kommer att studera vidare vid högskola eller universitet,  vad de vill söka för utbildning, vad som är viktigast när de gör sina val och hur de ställer sig till läraryrket.

Undersökningen visar:

  • Att var fjärde elev som tänker söka sig vidare till högskola och universitet har övervägt att söka lärarutbildningen, men att endast tre procent tror att de kommer att göra det.
  • Att de gymnasieelever som hade högst meritvärden i grundskolan är de som i störst utsträckning har övervägt att söka lärarutbildningen.
  • Att de elever med högst meritvärden från grundskolan dels är de som i störst utsträckning avser söka sig vidare till högre utbildning, dels är de som i störst utsträckning kommer att söka ingenjörs-, läkar- eller juristutbildning.
  • Att de två populäraste utbildningsområdena är ingenjörs- och ekonomiutbildningar vilka tillsammans lockar lite drygt en fjärdedel av gymnasieeleverna.
  • Att de huvudsakliga skälen till att gymnasieeleverna väljer bort lärarutbildningen och läraryrket är för att de inte är lockade av yrket, inte är intresserade av att undervisa, inte anser att lönen är tillräckligt hög, inte anser att villkoren matchar den långa utbildningen samt att det är dålig arbetsmiljö.
För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-18 09.17

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll