Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
17 nov 2007

Ett lyft för lärarna?

Kommunernas hantering av den statliga fortbildningssatsningen.

Ny undersökning från Lärarnas Riksförbund visar att få kommuner överhuvudtaget bryr sig om lärares fortbildning i Lärarlyftet.

Det nya så kallade lärarlyftet verkar stå med tomma platser vid starten i januari. Lärarlyftet innebär att examinerade lärare ska få vidareutbilda sig och samtidigt behålla 80 procent av lönen. 3 000 kursplatser har förberetts men bara cirka 1 400 lärare har anmält sig att börja studera.
- Vi kan tyvärr bekräfta den bild som ges i dag att kommunerna inte är intresserade av lärares fortbildning, säger Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner.

- Många lärare har hyst stora förhoppningar om att nu äntligen kunna kompetensutveckla sig och bland annat förkovra sig i sina ämnen.
- Jag är djupt bekymrad. I vår undersökning finns flera exempel på att kommunerna inte är intresserade av skolans kvalitet och lärares kompetensutveckling. Detta gör att man återigen kan fråga sig om kommunerna verkligen vill ha ansvaret för skolan, säger Metta Fjelkner.
Lärarnas Riksförbund uppvaktade utbildningsminister Jan Björklund för två veckor sedan. Ministern är medveten om problematiken och förbundet förväntar sig åtgärder från regeringshåll.

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68.
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-20 13.41

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll