Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
22 jun 2011

Lärares arbetstid - en arbetsmiljöfråga

En rapport från Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund har stämt ett antal kommuner inför Arbetsdomstolen. Frågan som förbundet vill få prövat är ifall det är ett brott emot gällande kollektivavtal att besluta om utökad undervisningstid för lärarna.

I denna rapport summerar Lärarnas Riksförbund ett antal undersökning som berör lärares arbetstid och arbetsinnehåll — det som kan sammanfattas som lärares arbetsbelastning.

Det finns de som tittar avundsjukt på lärares arbetstid och att inte vara tvungen att gå till sin arbetsplats under skolloven är en positiv del av läraryrket. Det kan absolut framhållas i diskussionen om arbetstiden att det är en stor fördel med sammanhängande ledighet under den största delen av elevernas lov.

Lärarnas Riksförbund visar i den här rapporten att den tiden behövs. Dels för att ta igen sig, men många lärare använder också tiden under loven för egen kompetensutveckling samt till förberedelse och efterarbete av undervisningen.

Lärarnas Riksförbund har under 2010 och 2011 genomfört att antal undersökningar för att kartlägga våra medlemmars arbetssituation. Våra undersökningar visar att lärare upplever en ökning av i stort sett alla arbetsuppgifter de senaste fem åren. Mycket nytt har tillkommit, lite gammalt har tagits bort.

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-19 11.13

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll