Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
27 jan 2010

Lärarfortbildning

-Ett lyft för eleverna.

Många kommuner med resultat under genomsnittet väljer att inte delta i den så kallade Lärarfortbildningen. Det innebär att den satsning staten gjort för att höja kvaliteten i svensk skola inte får genomslag där de behövs. Det visar en ny rapport från Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbunds undersökning "Lärarfortbildning - ett lyft för eleverna" visar att vissa kommuner avstår helt från att låta sina lärare delta i lärarlyftet - den utbildningssatsning som just nu pågår i Skolverkets regi. Och det trots att eleverna i de kommunerna har sämre resultat än rikssnittet.
Hittills har omkring 10 000 lärare fått vidareutbildning på högskolenivå i lärarlyftet. Men medan vissa kommuner satsar stort har andra inte skickat iväg en enda lärare.

Förbundet har granskat alla kommuner med färre godkända elever i nian i matematik och lägre meritvärde än riksgenomsnittet.
Röda listan
19 kommuner finns på den röda listan. De har under 2008 inte använt något eller mycket lite av det erbjudna statsbidraget. Dessa är:
Hallsberg, Orsa, Hylte, Perstorp, Ockelbo, Norberg, Burlöv, Berg, Storfors, Torsås, Karlsborg, Dorotea, Finspång, Sävsjö, Lessebo, Sjöbo, Töreboda, Hedemora, Nordmaling.

- Uppenbarligen vill man inte satsa här. Det kan inte finnas någon annan förklaring än att man tycker att annat är viktigare. De som får betala priset är eleverna, och framför allt de som har sämst förutsättningar, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund till SVT Rapport.
Gröna listan
31 kommuner på den gröna listan, har satsat mest på utbildningen av lärare. Dessa är: 
Vaggeryd, Heby, Ovanåker, Tierp, Malå, Nora, Forshaga, Eskilstuna, Sölvesborg, Värnamo, Bollnäs, Linköping, Upplands Väsby, Skinnskatteberg, Kristianstad, Oskarshamn, Jönköping, Örebro, Härnösand, Hudiksvall, Åstorp, Trelleborg, Sundbyberg, Ljusdal, Dals-Ed, Nynäshamn, Hofors, Strängnäs, Tranemo, Höör, Hörby.

Många behöriga lärare undervisar i ämnen som de inte är behöriga i. Dessutom behöver kunskaper fördjupas och repeteras, anser Lärarnas Riksförbund . Förbundet vill att Lärarlyftet, som enligt planerna ska pågå till 2011, permanentas.
Den lärare som deltar i utbildningen är garanterad 80 procent av lönen. Staten bidrar med 56 procent och kommunerna med 24. Men enligt Skolverket kan kommunerna välja att helt kompensera lärarna - det gör till exempel Linköping.

Staten bör satsa på lärarfortbildning
Lärarnas Riksförbund anser att staten bör ta ett övergripande ansvar för finansieringen av skolan. Undervisningen måste prioriteras om Sverige ska bli en konkurrenskraftig kunskapsnation. Små kommuner har uppenbarligen svårare än större att tillgodose medborgarnas behov av service. Det är inte försvarbart att låta elevernas kunskaper äventyras av att de bor i kommuner som saknar ekonomisk bärkraft.
Att lärares kompetens har betydelse för elevernas resultat styrks både i svenska och internationella undersökningar. Därför har en kommun som väljer att ge sina lärare kvalificerad fortbildning också goda möjligheter att på sikt höja sina elevers resultat.

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68.
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-19 11.56

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll