Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
24 apr 2017

Lönerankning av landets kommuner

En jämförelse av grundskollärarnas löner 2015.
I lönerankningen av grundskollärarnas löner syns tydliga strukturella samband. Glesbefolkade kommuner ligger ännu sämre till än andra. Det visar Lärarnas Riks­förbunds analys av den parts­gemensamma lönestatistiken för år 2015.

Lärarbristen är akut. För att rekrytera krävs konkurrenskraftiga löner och en god arbetsmiljö. Men de svenska lärarlönerna ligger fortsatt på en mycket blygsam nivå.

I Lärarnas Riksförbunds löne­rankning av grundskollärares löner 2015 ser vi tydliga samband med kommunernas strukturella faktorer. Ju ljusare färg i kartan, desto bättre rank.

Storstadsregionerna har högst löner och kommuner i dessa regioner placerar sig bäst i rankningen. Glesbefolkade kommuner hamnar lägre i rankingen än tätbefolkade. Störst effekt har kommun­medborgarnas genomsnittliga förvärvsinkomster.

Vi finner också vissa effekter av styrets politiska färg. Efter kontroll av strukturella skillnader mellan kommunerna ser vi en liten positiv effekt av alliansstyre och en liten negativ effekt av vänsterstyre.

Lönerankning av landets kommuner 2015. Ju ljusare färg i kartan, desto bättre rank.

Nu ska inte dessa skillnader överdrivas, men de här siffrorna är illavarslande för en kommun som behöver rekrytera lärare. Nu finns det bara en väg framåt: Satsa på lärarna och skolan. Och det gäller alliansstyrda såväl som vänsterstyrda kommuner.

Både den nuvarande regeringen och den föregående tycks ha insett problemet och har också tagit några viktiga första steg för att höja lärarnas löner. Men det räcker inte. Lärare måste upp på lönenivåer som visar att utbildning lönar sig. Så kan läraryrket återigen bli åtråvärt!

För kommentarer:
Ordförande Lärarnas Riksförbund, 073-430 42 74 

För upplysningar:
Pressjour Lärarnas Riksförbund, 08-613 25 55

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-24 11.07

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll