Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
10 feb 2003

Så kan vi behålla nya lärare i yrket

Rapport från samtalsseminarier.

Lärarnas Riksförbund har på riksnivå drivit ett projekt som syftar till att lösa nya lärares svårigheter under den första tiden som yrkesverksamma.

Tillsammans med fem utvalda kommuner och en stadsdel i Stockholm, har vi erbjudit samtalsträffar för nyanställda lärare i grundskola och gymnasium. Därigenom har vi försökt skapa ett forum och nätverk där nya lärare kan finna stöd hos och utbyta tankar, idéer och förslag med andra nya lärare i kommunen.

Deltagande lärare har bjudits in av respektive kommun och träffarna har genomförts under ledning av utbildade samtalsledare under strikta former gällande tid, plats och sekretess.

Under samtalen har frågor och problem som rör de nyexaminerade lärarna diskuterats och deltagarna har varit mycket nöjda med upplägget.

Deltagarna har själva bidragit med innehållet i träffarna. Många av deltagarna har uttryckligen beskrivit att träffarna givit dem ny energi att fortsätta arbeta som lärare. Samtalsledarna har dessutom kunnat kartlägga nya lärares behov i de olika kommunerna. På samtliga orter har initiativet varit välkommet av såväl arbetsgivare som deltagande lärare.

Lärarnas Riksförbunds slutsats är att träffar av det här slaget är viktiga för att nya lärare ska finna sig tillrätta i yrket, och att fler kommuner borde satsa på att stärka nya lärare genom samtal med andra nyanställda lärare i kommunen.

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68.
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-21 13.40

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll