Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
22 sep 2011

Språk - en väg in i arbetslivet

Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv vill tillsammans uppmärksamma de moderna språken i den svenska grund- och gymnasieskolan, samt visa på de språkliga behov som finns hos de privata arbetsgivarna. Ett exportberoende land som Sverige har mycket att vinna på att värna om och främja en god språkkompetens bland medborgarna.
Undersökning Språk en väg in i arbetslivet
Engelska är, och kommer att förbli, det viktigaste språket inom både skolan, forskningen och arbetslivet under överskådlig framtid. Men det är inte alla länder i världen som uppfattar engelskan som det främsta språket, vilket vi måste vara medvetna om.

I Sydamerika uppfattas spanskan som det ledande världsspråket och i Kina har inte engelskan den position det har i Europa. Kunskaper i ett modernt språk, som till exempel tyska, stärker förutsättningarna att närma sig utländska företag och i förlängningen skapa tillväxt i Sverige.

Det finns all anledning att satsa på ett tredje språk i den svenska skolan, alltså ett språk utöver svenska och engelska. Det är dock inte självklart vilka språk som är de viktigaste moderna språken. Är det tyska, franska, spanska eller kanske något annat?

Med denna rapport vill Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv sätta igång en diskussion om hur vi ska få fler unga att välja ett modernt språk i skolan, samt se till att de verkligen fullföljer sina studier i språket. Det privata näringslivet måste vara tydligt med vilka behov som finns. Denna rapport är tänkt att ge en sådan bild.

Webb-tv

Hur stor roll spelar språkkunskaperna för Sveriges exportframgångar?

Vi presenterar en färsk rapport i vilken
ledande svenska exportföretag berättar om behoven av ungas kunskaper. Sedan låter vi spännande personer reagera och diskutera attityder till språk och språk
inlärning. Särskilt intresserar vi oss för det tyska språkets ställning i världen, Europa och Sverige. Moderator Marianne Rundström. Arrangör är Lärarnas Riksförbund

Lars Hallenberg, Lärarnas Riksförbund, presenterar opinionsundersökningen för Flerspråkskonferensen i november 2012

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
Frida Ekberg, tf presschef Lärarnas Riksförbund, 070-273 15 55

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-18 13.51

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll