Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
09 sep 2014

Svenska folket om vinster i skolan

Endast 9 procent av väljarna stödjer det system vi har idag, där det är fritt för friskolor som drivs som bolag att disponera över vinsten. Den stora majoriteten, 89 procent av väljarna, vill antingen se en reglering som tvingar bolagen att återinvestera vinsten i skolan, alternativt förbjuda vinster helt och hållet.

3 000 väljare i åldrarna 18-74 år har fått svara på frågan om vinster i skolan (maj 2014), via en telefonenkät som undersökningsföretaget Exquiro genomfört på uppdrag av Lärarnas Riksförbund. Frågan ingår i förbundets stora väljarundersökning om skolan.

Svaren visar att endast 9 procent av väljarna stödjer det system vi har idag, där det är fritt för friskolor som drivs som bolag att disponera över vinsten. Den stora majoriteten, 89 procent av väljarna, vill antingen se en reglering som tvingar bolagen att återinvestera vinsten i skolan, alternativt förbjuda vinster helt och hållet.

En del intressanta skiljelinjer mellan olika partisympatisörer går att utröna när det gäller alternativet till dagens system.

Bland allianspartiernas samt miljöpartiets väljare anser man att vinst bör återinvesteras i skolan. Socialdemokraternas sympatisörer är delade mellan de båda alternativen till dagens system, medan Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets väljare tydligt anser att vinst bör förbjudas i skolans värld.

Tydligt är, precis som de båda diagrammen visar, att väljarna vill se någon typ av reglering kring friskolornas möjlighet att ta ut vinst.För kommentarer:
Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 61

För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-08 08.55

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll