Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
12 apr 2008

Ledning för vägledning

Samtal om studie- och yrkesvägledning i november 2007.

Ny rapport från Lärarnas Riksförbund och Saco visar att skolornas studie- och yrkesvägledning är i kris. En vägledare kan ensam ha ansvaret för 800 elever.
- Det är en orimlig situation. Det drabbar eleverna som riskerar att välja fel program på gymnasiet på grund av brist på information, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

I en nya rapport från Lärarnas Riksförbund och Saco klarläggs att vägledningen måste rustas upp. Djupintervjuer med 20 studie- och yrkesvägledare visar att det finns för få studie- och yrkesvägledare, och de får ta hand om alltför många elever.
- Det är en orimlig situation. Det drabbar eleverna som riskerar att välja fel program på gymnasiet på grund av brist på information, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
- Studie- och yrkesvägledningen har alltför länge varit nedprioriterad i den svenska skolan, säger Metta Fjelkner.

Lärarnas Riksförbund kräver därför att regeringen satsar på studie- och yrkesvägledarna när nu skolan reformeras.
Skolverket har i flera rapporter uppmärksammat den bristande kvaliteten i vägledningen. Alla elever får inte den hjälp som de har rätt till och många skolor lever inte upp till målen i läroplanen.
Många ungdomar känner att de valt fel studieväg — 13 procent av eleverna byter program det första året på gymnasiet.
Antalet yrkesvägledare varierar också kraftigt mellan skolorna, vilket får negativa konsekvenser för de anställda. En deltagare i studien berättar att det är nödvändigt att jobba på flera skolor för att få ihop till en heltid.
Lärarnas Riksförbund ställer följande krav för att förbättra vägledningen i skolan:
• Alla skolor, både grundskolor och gymnasieskolor måste garanteras behöriga studie- och yrkesvägledare. • Elever ska garanteras kostnadsfri individuell — och nationellt likvärdig — vägledning minst en gång varje läsår. • Utbildningen för studie- och yrkesvägledare måste ses över i samband med att lärarutbildningen reformeras.

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68.
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-20 13.35

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll