Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
20 aug 2002

Varför lämnar lärarna yrket?

Lärarnas Riksförbund har låtit SCB genomföra en undersökning med syfte att ta reda på varför lärarna lämnat yrket och vad som skulle krävas för att de ska återvända. SCB har tillfrågat 1 200 utbildade lärare som idag arbetar inom andra sektorer än skolan.
Undersökningen visar att brister i skolans arbetsmiljö, låga lärarlöner samt stressen i yrket är de viktigaste orsakerna till att lärare lämnar skolan.
Undersökningen visar att för manliga lärare är lönen en viktigare orsak till att lämna yrket än för kvinnor. Det motsatta förhållandet gäller synen på stress, vilket är en stor anledning till att många kvinnor lämnar yrket.

I undersökningen tillfrågades lärarna vad som krävdes för att de skulle vilja återgå till läraryrket. Resultatet är entydigt: Med bättre lön och bättre arbetsmiljö skulle skolan kunna återfå många av de avhoppade lärarna.
Enligt enkätsvaren är bättre lön och arbetsmiljö de absolut viktigaste förändringarna oavsett ålder och antal aktiva år som lärare. Det är inte frågan om antingen det ena eller det andra. I det sammanhanget är det viktigt att notera är att de nu yrkesverksamma lärarna har samma krav.

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68.
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Pontus Bäckström

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-21 13.42

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll