Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Valkompass om skolan hjälper dig att välja i höstens val

Vilka partier tycker som du i skolfrågor och utbildningspolitik? Lärarnas Riksförbunds valkompass hjälper dig att hitta rätt riktning inför höstens riksdagsval.

Valkompassen 2018 har tagits fram av TT Nyhetsbyrån i samarbete med Lärarnas Riksförbund. Ungefär hälften av de 25 frågorna handlar om skolan. Det här är alltså en valkompass för dig som tycker att skola och utbildning är extra viktiga frågor inför ditt val i höst.

Till varje fråga finns en film som kortfattat förklarar bakgrunden till frågan samt de främsta för- respektive mot­argumenten som brukar höras i samhällsdebatten.

Valkompassen fungerar bäst med webbläsarna Chrome eller Firefox. Fungerar ej med Internet Explorer.

Så har Valkompassen 2018 tagits fram

Valkompassen har utformats av två av landets främsta politiska experter: författaren Christer Isaksson och statsvetaren Tommy Möller, som har granskat partiprogrammen och intervjuat parti­företrädare. Christer Isaksson har jobbat med valkompasser i två decennier och är också redaktör för en rad böcker om skol- och utbildningsfrågor, framtagna i samarbete med Lärarnas Riksförbund.

– Vi har konstruerat valkompassen utifrån de politiska frågor som vi tror blir mest gångbara i valrörelsen 2018. Samtidigt måste dessa frågor särskilja partierna. Frågorna ska också balansera så att alla nio deltagande partier får med hjärtefrågor och att inget parti miss­gynnas, säger Christer Isaksson.

En objektiv och neutral valkompass

Hur vet jag att Valkompassen 2018 är objektiv och att jag inte blir manipulerad? Valkompassen behandlar samtliga partier likvärdigt. Alla partier, oavsett storlek, syns och framträder på samma sätt och lika mycket.

Valkompassen talar inte om hur någon ska eller bör rösta. Däremot informerar Valkompassen om åt vilket håll användarens åsikter pekar.

– Språk och fakta är ytterst viktigt. Faktadelarna är neutrala och argument är naturligtvis bannlysta där. Istället presenterar vi de vanligast förekommande politiska argumenten i särskilda avsnitt. Men varken vi konstruktörer eller TT tar ställning i enskilda frågor, påpekar Christer Isaksson.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-08 13.18

Ansvarig redaktör för sidan: Erik Uppenberg

Vad är en valkompass?

En valkompass är ett test som du kan göra för att få reda på vilket partis åsikter som över­ens­stämmer bäst med de egna.

Det är ett bra sätt att orientera sig och ta reda på vilka frågor man själv tycker är viktiga.

Testet innehåller ett antal frågor som handlar om åsikter i olika valfrågor.

Valkompass

Hur fungerar vår valkompass?

• Valkompassen består av 25 påståenden om sakfrågor, där du tar ställning på en fyrgradig skala: instämmer helt, instämmer delvis, delvis emot eller helt emot. Du kan även välja att ha ingen åsikt.

• Till varje fråga finns en video som kortfattat förklarar bakgrunden till frågan samt de främsta för- respektive mot­argumenten (finns även som text).

• Efter de 25 sakfrågorna kan du välja att markera dina tre viktigaste frågor.

• När du tagit ställning till sakfrågorna får du ett resultat som visar vilket av de nio partierna (riksdags­partierna och Fi) som står dig närmast åsiktsmässigt.