Pride med Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund deltar på många Pride-evenemang runt om i landet. I sommar arrangerar vi webbinariet Ett öppet klassrum — nyckeln till frihet. Läs mer och anmäl dig! Längre ner på sidan hittar du mer information och material samt en Pride-hälsning från förbundsordförande Åsa Fahlén.

Information
Evenemang för

Alla medlemmar

Arrangör

Lärarnas Riksförbund

Datum

tis 2 aug 2022—sön 7 aug 2022

Tid

12:00

Anmälan till webbinariet

Webbinarium: Ett öppet klassrum — nyckeln till frihet

Den 5 augusti 2021, i samband med Stockholm Pride, arrangerar Lärarnas Riksförbund webbinariet Ett öppet klassrum – nyckeln till frihet. Webbinariet är öppet för alla medlemmar. Det handlar om vikten av att skolan är en plats där alla får samma möjlighet att forma, utveckla och uttrycka sin identitet. Seminariet pågår mellan 13:00 och 14:15. Under seminariet finns möjlighet att ställa frågor via chatt. Frågorna besvaras och diskuteras sedan på slutet.

Medverkande: Sanna MacDonald, författare och föreläsare, Gösta Thioub, lärarstudent, samt Annika Sjödahl, lärare. Moderator: Robin Smith, lärare. Webblänk till webbinariet kommer skickas till anmälda deltagare efter att anmälningstiden gått ut.

Sanna Mac Donald

Foto: Helena Kärrlander

Sanna Mac Donald är lärare, föreläsare och författare till romanerna Om allt vore annorlunda, Allt som en gång var och Ospårat samt medförfattare till antologin Normkritisk pedagogik – perspektiv, utmaningar och möjligheter. Hon har tidigare bloggat på LR-bloggen Det öppna klassrummet och brinner för likabehandlingsarbete och normkritik.

Gösta Thioub

Foto: Privat

Gösta Thioub är lärarstudent på Halmstad högskola och brinner för hbtq-frågor. Han har sedan 2018 gästföreläst om hbtq och livet som hiv-positiv på gymnasie­särskolan och för läkar­studenter vid Helsingborgs lasarett. Han har även varit engagerad i mentors­programmet för unga hiv-positiva vid Karolinska sjukhuset.

Annika Sjödahl

Annika Sjödahl är högstadielärare i svenska och engelska med över 20 års erfarenhet. Annika undervisar idag på Gröna Dalenskolan i Bålsta. Hon tilldelades det prestigefyllda Svensklärarpriset 2020. Som ämnesspanare skrev Annika en hel del om normkritik och hur skolans värdegrundsuppdrag kan förenas genom undervisningens innehåll.

Robin Smith

Robin Smith är gymnasielärare i svenska och engelska vid Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, ledamot i förbundsstyrelsen för Lärarnas Riksförbund och har tidigare bloggat för förbundet i egenskap av ämnesspanare.


Förbundsordförande Åsa Fahléns Pride-hälsning

Med god utbildning minskar fördomar och destruktiva normer. Med god utbildning ökar toleransen i samhället. Det säger förbundsordförande Åsa Fahlén i sin Pride-hälsning sommaren 2021.


Pridefestivaler arrangeras årligen

Pride-arrangemangen anordnas för att synlig­göra hbtq-frågor, och skapa en frizon för homo­sexuella, bisexuella och trans­personer och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

Pride under pandemin

Corona­pandemin har gjort att Pride­evenemang ställts in runt om i landet, eller ställt om till digitala. Pridekartan.selänk till annan webbplats samlar de planerade evenemangen, och där hittar du länkar till mer information om enskilda evenemang.

Förra årets seminarium:
Få syn på normerna

Under Stockholm Pride 2020 arrangerade Lärarnas Riksförbund halv­timmes­seminariet Få syn på normerna. Det handlade om hur norm­kritiken präglar lärares yrkesvardag och om hur man kan hantera situationer som kan upplevas som svåra. Du kan se seminariet i efterhand på Instagram­kontot @lararnaslänk till annan webbplats (publicerat 31 juli 2020). Seminariet hölls av Annika Sjödahl, Mia Smith och Robin Smith.

Annika Sjödahl, Mia Smith och Robin Smith

Annika Sjödahl är lärare i svenska och engelska på högstadiet, Gröna Dalenskolan i Bålsta. Mia Smith är lärare i engelska och tyska på högstadiet, Vallhamra skola i Partille. Robin Smith är lärare i svenska och engelska på Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm. Alla tre har också varit ämnes­spanare med bloggar på LR.se.

Det öppna klassrummet – Lathund för ett normkritiskt arbetssätt

Det öppna klassrummet

Det öppna klassrummetlänk till annan webbplats är en lathund för ett normkritiskt arbetssätt, framtagen av LR Stud. Här finns metoder och övningar i lika­behandling, rutiner vid diskriminering och trakasserier, ordlista och tips på mer läsning. Du kan ladda ned eller beställa den i webbutiken.länk till annan webbplatsVid frågor kontakta

Maria Westin Nilsson