Skolans Dag med Lärarnas Riksförbund

På Skolans dag vill vi ställa politikerna mot väggen eftersom många löften ännu inte har blivit verklighet. I år bjuder vi in riksdagens skolpolitiker att göra praktik i skolan. Var med du också, och sätt fokus på skolan i hela landet!

Information
Evenemang för

Alla medlemmar

Arrangör

Lärarnas Riksförbund

Datum

tis 10 sep 2019

Tid

08:00

Politikerpraktik i skolan: Vi bjuder in riksdagsledamöterna

Inför Skolans Dag vill vi ställa politikerna mot väggen eftersom många löften ännu inte har infriats. I år gör vi det genom att bjuda in riksdagen till praktik – ett besök i vår verklighet inför Skolans Dag.

Vi visar vårt arbete och vår verklighet

Varje dag utför vi lärare och vägledar vårt samhällsuppdrag i skolan, ett uppdrag med ett mycket stort ansvar. Men långt ifrån alla politiker som bestämmer över skolan har djupare kunskap och förståelse för vad arbetet egentligen innebär och hur verkligheten ser ut.

I år utmanar Lärarnas Riksförbund samtliga riksdagsledamöter från utbildningsutskottet att skugga en lärare minst en halv dag för att på nära håll uppleva det komplexa arbetet.

Politikerpraktiken äger rum före Skolans Dag, och på Skolans Dag tisdag 10 september berättar vi hur det har gått.

Skolans Dag grundades av Lärarnas Riksförbund 2008

Sedan Skolans Dag instiftades av Lärarnas Riksförbund 2008 har många frågor lyfts. Bland annat elevernas rätt till god undervisning, lärarnas arbetsbelastning, ansvaret för skolan, lärarbehörigheten, lärarlönerna.

Några milstolpar

Under drygt tio år har viktiga steg tagits för att skapa en nationellt likvärdig skola och förbättra villkoren för lärarna. Men också för att ge bättre förutsättningar för eleverna.

Under de tio första åren har bland annat

  • Lärarlegitimationen införts, något som förbundet varit initiativtagare till.
  • En reformerad lärarutbildning som renodlar olika lärarinriktningar har införts.
  • Lärarlönerna vänts uppåt. Det statliga lärarlönelyftet som drevs fram av bland andra Lärarnas Riksförbund och även satsningar på lärarlönerna i avtalen har gjort att man påbörjat att återhämta vad man förlorat.

Men mycket återstår.

Logga in som ombud för att ta del av innehålletVid frågor kontakta

Helena Linge