Uppdaterad

Är det rimligt att jag inte hinner ta en fikapaus?

Fråga: Mitt schema är så fyllt med undervisning, rastvakter och annat att jag sällan hinner ta en fikapaus. Vissa dagar hinner jag nästan inte gå på toaletten. Är det rimligt?

Svar: Nej, det är inte rimligt. Enligt arbetstidslagen Länk till annan webbplats. har du rätt till både rast och pauser. När du har din rast är du inte i tjänst, har inte betalt och har rätt att lämna arbetsplatsen. Pauser ingår däremot i din arbetstid.

Din arbetsgivare har skyldighet att se till att du får möjlighet till paus under arbetsdagen. Det innebär att ditt schema inte får fyllas så att den möjligheten inte finns. Om det är svårt att ta pauser ska dessa schemaläggas.

Tiden mellan två lektioner när du bara förflyttar sig är inte paus, utan under en paus ska du ha möjlighet att gå ifrån en lite längre stund för att till exempel ta en kopp kaffe i personalrummet och gå på toaletten. Det står inget i lagen om hur pauserna ska ligga eller hur långa de ska vara, men praxis brukar vara 10–20 minuters fikapaus på förmiddag och eftermiddag.

Pauser är viktiga för att du ska få en stunds återhämtning och kunna utbyta erfarenheter med dina kollegor. På så sätt ökar även trivseln och kreativiteten på jobbet. Vakenheten brukar också öka rejält efter både pauser och raster, så din arbetsgivare har mycket att vinna på att organisera arbetet rätt så att ni verkligen får ut dem.


För ytterligare information kontakta

Medlemsjouren

08-613 27 00
Mejla