Multi-ethnic group of College students sitting in classroom listening to woman teacher. Horizontal indoors full length shot with copy space.

Mentorskap och inspiration för en meningsfull mentorstid

Mentorskapet innebär att följa elevens studiesituation, ha ett helhetsperspektiv samt följa elevens kunskapsutveckling.

Information
Aktivitet för

Alla medlemmar

Kostnad

Webbinarium. Föreläsningen är gratis för medlemmar.

Arrangör

Lärarnas Riksförbund

Datum

ons 26 okt 2022

Tid

17:00–18:30

Anmälan

Innehåll

Mentorskapet innebär att följa elevens studiesituation, ha ett helhetsperspektiv samt följa elevens kunskapsutveckling. Elever har, enligt skollagen, rätt till en mentor. På mentorstiden möts mentor och elever, eleverna kan lyfta saker de vill diskutera, de kan genomföra klassråd och få information. Mentorstiden kan dock innehålla mycket mer.

Föreläsningen ger uppslag till konkret arbete för att stödja elevernas utveckling individuellt och i grupp. Deltagarna får tillgång till utbildningsmaterial som innehåller metoder, filmer, övningar, aktiviteter med steg för steg för genomförande. Eleverna får praktiskt utöva inflytande. Utbildningsmaterialet och innehållet i föreläsningen överensstämmer med skolans styrdokument som skollag och läroplaner.

  • Inspiration, tips och beprövade upplägg för en meningsfull mentorstid som främjar elevernas delaktighet, inflytande och lärande.
  • Konkreta exempel och upplägg att använda direkt på mentorstiden

Målgrupp

Föreläsningen passar alla från grundskolan och uppåt.

Charlotta Granath är förstelärare i demokrati på Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg, Stockholm, lärarutbildare vid Södertörns högskola och Skolambassadör för EU. Hon är också författare till flertalet böcker och utbildningsmaterial inom demokrati och mänskliga rättigheter. Hon är även författare till Svenska Lottakårens skolmaterial Demokratisk beredskap. Charlotta Granath är förstelärare och lärarutbildare och har ansvar för att skapa innehåll för en meningsfull mentorstid för elever i olika årskurser. Charlotta är författare till utbildningsmaterial om mentorstiden, ett material som deltagarna får kostnadsfritt.

Kompetensutveckling

Prata med din arbetsgivare så att denna föreläsning räknas som kompetensutveckling för dig. Du som är kommunalt anställd lärare har enligt avtal i snitt 104 timmar för kompetensutveckling per läsår. På fristående skolor finns en mängd avtal.

Zoommöte

Webbinariet är i Zoom och länk skickas till deltagarna innan mötet.Vid frågor kontakta

Ulrika Sunesson