Pride

Få syn på normerna — att skapa utmanande undervisning

Lärarnas Riksförbund arrangerar ett seminarium under veckan för Stockholm Pride. Ett seminarium om hur normkritiken präglar lärares yrkesvardag och samtal om hur man kan hantera situationer som kan upplevas som svåra. Du får också tips på hur man kan ta de första stegen för att göra klassrummet till en mer normkritisk miljö. 

Om seminariet — se det på Instagram!

Lärande och identitetsutveckling går hand i hand. För att eleverna ska utveckla sin egen identitet och förståelse för omvärlden behöver lärare ge stöd för att tänka kring svåra frågor.

Skolans uppdrag är att förena kunskaps­uppdraget med jämställd­hets­arbetet där elever ska diskutera, tänka och kritiskt granska olika budskap. Som lärare är det viktigt att man får syn på vilka mönster som råder och behöver utmanas samt vilka som skapar begränsningar i lärandet.

Lärarnas Riksförbunds ämnesspanare Annika Sjödahl, Mia Smith och Robin Smith samtalar kring hur normkritiken präglar deras yrkesvardag och diskuterar hur man kan hantera situationer som kan upplevas som svåra. De ger också tips om hur man kan ta de första stegen för att göra klassrummet till en mer normkritisk miljö, även för den lärare som tycker att detta är svårt eller som vill påbörja det förebyggande värdegrundsarbetet.

Du som följde seminariet live hade möjlighet att ställa frågor till Annika, Mia och Robin.

Seminariet finns att se på Lärarnas Riks­förbunds instagramkonto. Det publicerade den 31 juli och är ungefär en halvtimme långt. Följ @lararnas på Instagram!länk till annan webbplats

Annika Sjödahl är lärare i svenska och engelska på högstadiet, Gröna Dalenskolan i Bålsta.

Mia Smith är lärare i engelska och tyska på högstadiet, Vallhamra skola i Partille.

Robin Smith är lärare i svenska och engelska på Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm.

Alla tre är också ämnes­spanare för Lärarnas Riksförbund.

Det öppna klassrummet – Lathund för ett normkritiskt arbetssätt

Det öppna klassrummet

Det öppna klassrummetlänk till annan webbplats är en lathund för ett normkritiskt arbetssätt, framtagen av LR Stud. Här finns metoder och övningar i lika­behandling, rutiner vid diskriminering och trakasserier, ordlista och tips på mer läsning. Ladda ned eller beställ den i webbutiken.länk till annan webbplats

Lyssna på Lärarpodden

En rad poddavsnitt berör normkritik, exempel­vis Normkreativitet skapar större utrymme i könsnormerna – om att skapa en tillåtande och trygg miljö i skolan som inte begränsar elever i traditionella könsroller. För fler avsnitt, se ”Genus och normkritik” i Lärarpoddenindex.

Pride med Lärarnas Riksförbund

Pride med Lärarnas Riksförbund

Pridefestivaler arrangeras på många olika orter i landet, och Lärarnas Riksförbund deltar på många av dessa.

Läs mer
Stödmaterial inför Pride

Stödmaterial inför Pride

På den här sidan hittar du som är ombud i LR stödmaterial om hbtq-frågor och till profilprodukter med regnbågstema.