Världslärardagen 5 oktober

Världslärardagen den 5 oktober är en dag för att hylla kollegor i Sverige och världen. Dagen instiftades av Unesco 1994 för att fira fira alla lärare och sätta fokus på utbildningens viktiga roll. Passa på att uppmärksamma lärarnas viktiga roll för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till.

Information
Evenemang för

Alla medlemmar

Kostnad

kostnadsfritt

Arrangör

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet

Datum

ons 5 okt 2022

Tid

00:00

Plats

Länder runt om i världen

Framtiden börjar i skolan – därför firas Världslärardagen

Utbildning är avgörande för att skapa långsiktigt hållbara samhällen där demokrati och jämställdhet råder. Lärare gör skillnad varje dag.

Världslärardagen är en dag för att hylla kollegor i Sverige och världen. Passa på att uppmärksamma lärarnas viktiga roll för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till.

Så kan du och dina kollegor fira Världslärardagen

Prata med ditt ombud om vad ni kan göra på arbetsplatsen, gärna som en gemensam aktivitet med Lärarförbundet Länk till annan webbplats.. Här är några tips på hur ni kan fira:

  • Berätta för eleverna att vi firar Världslärardagen. Använd till exempel UNDP:s utbildningsmaterial om FN:s Globala mål Länk till annan webbplats. för att jobba kring frågor kring skola och demokrati.
  • Fira med en fika på arbetsplatsen och prata om aktuella frågor, lokalt och globalt.Dela våra flyers, affischer på skolan och våra delningsbilder i sociala medier.
  • Skriv en insändare eller debattartikel i er lokala tidning.
  • Delta i inspirationskvällen Fackliga rättigheter - hot och hopp med Haldis Holst, biträdande generalsekreterare i Education International. Föreläsningen hålls den 4/10, dagen innan Världslärardagen. Tillsammans kan ni sedan diskutera och reflektera över det hon pratade om.
  • Fotografera ert firande och dela i sociala medier med hashtag #världslärardagen.

Om internationellt fackligt arbete

Lärarnas Riksförbunds internationella arbete

Lärarnas Riksförbunds internationella arbete

Fackföreningsrörelsen utgör en viktig del i ett demokratiskt samhälle. På många håll i världen är fackliga och mänskliga rättigheter långt ifrån själv...

Läs mer

Världslärardagen 5 oktober

World Teachers’ Day instiftades 1994 av FN-organet UNESCO Länk till annan webbplats.. Varje år den 5 oktober uppmärksammas dagen av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och andra medlemsorganisationer i Education International Länk till annan webbplats..

UNESCO firar World Teacher's Day
Den 5-7 oktober kan du titta på UNESCO:s firande av lärare i världen. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

Föreläsning 4 oktober

Fackliga rättigheter – hot och hopp

Fackliga rättigheter – hot och hopp

Föreläsning 4 oktober. Demokrati och fackliga rättigheter och kan inte tas för givna. Vi måste strida för dem såväl i Sverige som internationellt. Möt...

Läs mer

Bilder att dela i sociala medier

Fira Världslärardagen
Välkommen på en medlemsföreläsning om fackliga rättigheter