Lärarlegitimation
Du som är lärare behöver ha en lärarlegitimation för att få tillsvidareanställas och för att få undervisa och sätta betyg. Men det finns undantag för vissa lärargrupper, till exempel lärare som undervisar i yrkesämnen och modersmål.
Lärarlegitimation krävs för tillsvidareanställning
I skollagen, 2 kap, § 20 fastslås att legitimation krävs för tillsvidareanställning. Men om det saknas sökande till tjänsten som har legitimation får man göra ett undantag. Den sökande måste ha tillräcklig kompetens för att undervisa i det aktuella ämnet eller på den aktuella kursen, och måste vara lämplig att bedriva undervisningen. (Skollagen, 2 kap, § 18
).
Den som undervisar ska vara behörig och ha legitimation
Det är bara behöriga lärare och förskollärare med legitimation som får undervisa (Skollagen, 2 kap, § 13). Annars får hen bedriva undervisning under högst ett år i sänder. Det finns undantag för lärare i modersmål, yrkesämnen eller individuella kurser eller orienteringskurser i kommunal vuxenutbildning, som får undervisa längre men först måste huvudmannen fatta beslut om detta. I behörighetsförordningen
(2011:326) beskrivs vad som krävs för att en lärare ska få undervisa i en viss skolform, årskurs och ämne.
Vem får då undervisa?
- Den som är legitimerad och behörig.
- Den som saknar legitimation men omfattas av undantagsregler för särskolereformerna. Dessa gäller till och med 30 juni 2021.
- Den som anställts enligt undantagsreglerna för undervisning i yrkesämne och modersmål.
- Den som anställts enligt gällande regler för undervisning på engelska i ett ämne som inte är ett språk (vissa skolor).
- Den som anställts enligt gällande regler för undervisning vid en skola med Waldorfpedagogik.
- Den som används för undervisning enligt undantagsregeln i (Skollagen, 2 kap, § 18-19
):
1) Det finns ingen behörig att tillgå hos huvudmannen.
2) Personen är lämplig att bedriva undervisningen, och har i så stor utsträckning som möjligt en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande
3) Personen får anställas högst ett år i sänder.
4) Ska personen anställas mer än sex månader krävs särskilt beslut hos huvudmannen.
LR tycker:
Undervisande lärare ska vara behöriga och ha legitimation
Lärarnas Riksförbund tycker att lärare ska vara behöriga och ha legitimation. I de fall då detta inte är möjligt kan undantagsparagrafen tillämpas. Men det kräver att arbetsgivaren verkligen har undersökt om det finns en behörig lärare inom organisationen som passar för den aktuella undervisningen.
Kan lärarlegitimationen dras in?
En lärare som har brustit i sin yrkesutövning kan bli varnad eller få sin legitimation indragen.
Lärarlegitimation krävs för betygsättning
Den lärare som sätter betyg ska ha lärarlegitimation. Läs mer om det här.
Ansök om lärarlegitimation hos Skolverket
På skolverket.se kan du ansöka om lärarlegitimation. Där kan du också läsa om vad som krävs för att kunna få lärarlegitimation. Om du ansökt om legitimation men inte fått de behörigheter du förväntat dig så kan du överklaga beslutet.
Mer inom ämnet
-
Lärarlegitimation var en nödvändig reform
Lärarlegitimation var en nödvändig reform