Dags att söka jobb?

Vi vägleder dig i ditt jobbsökande

Att söka jobb rätt innebär att ha kunskap om och förståelse för hela anställnings­processen – från att söka jobbet tills att du har anställningsavtalet i din hand.

Var ute i god tid och sök många jobb

Starta i god tid med att söka jobb. Anledningen är att det ofta är en utdragen process att söka arbete. Från det att du ser annonsen till att din anställning börjar kan det gå ganska lång tid. Du kanske heller inte får första jobbet du söker.

Många söker samma jobb och populära tjänster har ofta många sökande. Låt dig därför inte nedslås om det tar ett tag innan du blir kallad till intervju. Det lönar sig alltid att söka många jobb. Ett tips är att arbeta fram en bra ram för din ansökan och sedan anpassa den till den specifika tjänsten.

Så hittar du jobbet

 • Verktyget Hantera jobbsök
  Du som medlem i Lärarnas Riksförbund kan använda vårt verktyg Hantera jobbsök, som hjälper dig att koppla din profil till jobbsajterna.
 • Verktyget Hitta lediga jobb
  Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du utnyttja verktyget Hitta lediga jobb. Jobben hämtar vi från arbetsförmedlingen. Du kan söka både utifrån befattning och geografiskt område (län).
 • Läs platsannonser på internet
  På internet finns en uppsjö databaser, till exempel Monster, Arbetsförmedlingen eller Adecco. 
 • Uppsökande verksamhet
  Kontakta arbetsplatser som du tycker verkar vara intressanta. Lämna ditt cv och en intresseanmälan även om de inte söker någon för stunden.
 • Ditt eget nätverk
  Lärare, VFU-handledare, studiekamrater, vänner och bekanta. Tala om för alla att du söker jobb — det kan löna sig.
 • Arbetsmarknadsdagar
  Många högskolor och kommuner arrangerar arbetsmarknadsdagar som ofta kan leda till värdefulla kontakter.

Tips och råd när du söker jobb

Här får du värdefulla tips och råd på vad du ska tänka på när du är på gång att söka nytt jobb.

Så får du en bra start på första lärarjobbet

Så får du en bra start på första lärarjobbet

Första riktiga lärarjobbet kan kännas överväldigande. Läraren och LR-ombudet Lars Windisch ger råd för hur du ska få en så bra start som möjligt.

Råd för dig som är ny på jobbet
Att tänka på när du löneförhandlar vid nyanställning

Att tänka på när du löneförhandlar vid nyanställning

För lärare eller studie- och yrkesvägledare finns det ingen centralt fastställd lön. Istället förväntas du presentera ett lönekrav som din arbetsgivar...

Löneförhandling vid nyanställning
Föreläsningen "Dags att söka jobb"

Föreläsningen "Dags att söka jobb"

Föreläsningen riktar sig till dig som snart tar examen, så att du är förberedd när du ska söka jobb. Här är en filmad version av föreläsningen.

Se filmerna om hur du söker nytt jobb
Hantera Jobbsök

Hantera Jobbsök

Hantera Jobbsök är ett verktyg som automatiskt kopplar din profil till de största jobbsajterna för att du ska kunna hitta och söka bland tusentals job...

Läs mer
Att tänka på om arbetsgivaren saknar kollektivavtal

Att tänka på om arbetsgivaren saknar kollektivavtal

Att ta anställning hos en arbetsgivare utan kollektivavtal kan vara förenat med betydande risker. Man måste då själv försäkra sig om att det egna anst...

Checklista
113. Anställningsintervjun – tipsen som lönar sig

113. Anställningsintervjun – tipsen som lönar sig

Ett fullspäckat avsnitt med tips på förberedelser inför anställningsintervjun. Du får goda råd om allt från vanliga intervjufrågor till löneförhandlin...

Läs mer
111. Jobbansökan som tar dig till intervju

111. Jobbansökan som tar dig till intervju

Gill Lagerberg , ombudsman på Lärarnas Riksförbund, ger tips för dig som söker jobb, bland annat hur du kan hitta drömjobbet och hur du skriver en ri...

Läs merDags att söka jobb? – Kunskap, verktyg och råd på vägen

Dags att söka jobb? En handledning

Broschyren ger dig kunskaper och råd kring hela anställnings­processen: från att hitta tjänster att söka, tills du har anställnings­avtalet till handen.

Beställ eller ladda ner Dags att söka jobb? – Kunskap, verktyg och råd på vägen. Länk till annan webbplats.


Anmäl dig som arbetssökande

Det är viktigt att du anmäler dig som arbetssökande för att vid behov kunna ansöka om a-kassa. Tiden du varit inskriven på arbetsförmedlingen tillgodoräknas om det skulle bli aktuellt för dig att delta i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Om du arbetat innan studierna kan det också vara viktigt att skydda din sjukpenning­grundande inkomst. För mer information kontakta Försäkringskassan. Länk till annan webbplats.

Mer inom ämnet


Uppdaterad