Att tänka på när du skriver en jobbansökan

Syftet med en ansökan är att skilja dig från mängden så att just du blir kallad till en anställningsintervju

En ansökan består oftast av ett personligt brev, cv, eventuella referenser och bilagor. Här får du råd och tips på vad du ska tänka på när du ska söka ett jobb.

Innan du börjar skriva på ansökan — kontakta arbetsplatsen

Ring gärna kontaktpersonen som finns utsatt i annonsen och skaffa dig information som gör det möjligt för dig att skräddarsy din ansökan. Du kan på så sätt också öka möjligheten att få komma på intervju. Innan du kontaktar arbetsgivaren, bestäm dig för de frågor du vill ha besvarade och förbered hur du ska presentera dig själv.

Inför samtalet

 • Arbetsuppgifter?
 • Kvalifikationskrav?
 • Något speciellt för tjänsten?

Under samtalet

 • Presentera dig själv.
 • Ställ relevanta frågor.
 • Beskriv dina egna kvalifikationer.
 • Fråga om speciella intyg krävs, etc.

Personligt brev

Det personliga brevet ska beskriva varför du söker arbetet, vem du är och varför arbets­givaren ska välja just dig. Syftet med ett personligt brev är i första hand att få komma till en anställningsintervju. Brevet ska lyfta fram dina positiva egenskaper men också fokusera på det sakliga.

 • Byt ut klyschor mot konkreta exempel
  Kreativ, glad och trevlig. Eller en driven person med många bollar i luften? Vad betyder det egentligen? Försök vara specifik och beskriv dig själv och dina egenskaper på ett konkret sätt. Använd exempel från gamla arbetsplatser, situationer eller erfarenheter du tagit med dig. Fråga andra om dina goda egenskaper och be dem förklara varför.
 • Gör det personligt och anpassat
  Visa att du vill arbeta hos arbetsgivaren och att du kommer att passa in. Därför gäller det att skräddarsy sitt personliga brev. Tryck extra på egenskaper som eftersöks och koppla an till verksamheten. Arbetsgivaren vill känna att du är engagerad i just den skolan.
 • Kort och koncist
  Långa texter kan kännas avskräckande, och i värsta fall kan personen som läser ditt brev missa dina mest relevanta egenskaper. Håll det personliga brevet därför kort och kärnfullt, max en A4-sida långt.
 • Låt det vara personligt
  Är du utbildad clown? Eller spelar du i ett band? En rad om någon hobby eller passion säger kanske inte så mycket om att du passar för jobbet, men det hjälper arbetsgivaren att komma ihåg dig.
 • Rättstavat och alla uppgifter med
  Låt någon annan läsa ditt personliga brev och kolla stavfel. Glöm inte eventuellt referensnummer för ansökan. Om du skickar din ansökan via e-post så skicka den som en pdf i stället för exempelvis word, så slipper du riskera att radbrytning och liknande ser annorlunda ut hos mottagaren.

  Se vårt exempel och få inspiration till hur du skriver ett personligt brev Word, 14 kB..

CV — curriculum vitae

Ett cv är en kortfattad förteckning i kronologisk ordning över dina meriter, vad du gjort och vem du är. Du bör börja med de senaste, de mest aktuella, och ta de äldsta meriterna sist. Undvik tidsluckor i sammanfattningen. Ett cv kan innehålla följande rubriker:

 • Utbildning.
 • Akademiska examina, gymnasieutbildning.
 • Tidpunkt för avslutade kurser.
 • Yrkeserfarenhet.
 • Arbetsuppgifter och hur länge de varat.
 • Övrigt.

Ta även med föreningsmeriter, militärtjänst, körkort, fritidsintressen med mera som kan vara meriterande för det arbete du söker. Tänk på att ditt cv är en förteckning över dina meriter och inte en innehållsförteckning för bilagor. Arbetsgivaren vill helst inte behöva bläddra i några bilagor i annat syfte än att kolla faktauppgifter.

Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du få experthjälp kring hur du skriver ett cv.
Läs mer om cv-granskning.  
Se vårt cv-exempel och få inspiration till hur du skriver ett tydligt och informativt cv Word, 19 kB..

Referenser

Referens betyder att du namnger en person som kan beskriva hur du är. Referenser är ofta en viktig del av anställningsprocessen vars betydelse inte ska underskattas.

Ett tips är att namnge tidigare chefer som haft en god insyn i ditt sätt att vara och arbeta. För nyexaminerade kan det vara svårt att hitta relevanta referenser. Då kan dina närmaste överordnade från feriearbete eller extrajobb gå bra.

Du kan också ange någon tidigare lärare eller VFU-handledare som du haft ett bra samarbete med. Observera att du bara ska referera till personer som verkligen vet vem du är, hur du arbetar och hur du är som person. Tala också om för den personen att du refererat till henne/honom. Fråga också gärna vilka referenser hon/han är beredd att ge. Glöm inte att ange referensens namn, adress, personnummer samt telefon- och e-postuppgifter.

Följ upp din ansökan

Efter att ha skickat ansökan till rätt person, i rätt tid, följer du upp ansökan genom att ringa och höra om den kommit fram. Då måste arbetsgivaren bläddra igenom ansökningarna och ta fram just din. Den kommer då förhoppningsvis överst i högen. Fråga hur långt de kommit i rekryteringsprocessen och om du kommer att bli kallad till intervju.

Förbered dig väl inför samtalet och gör en lista med frågor du vill ha svar på. Ha också ditt cv framme. Försök att hålla dig kort och dra inte ut på samtalet i onödan. Efter samtalet skriver du upp de svar du fick och sparar tillsammans med annonsen. Detta kan vara bra att ha kvar inför en eventuell intervju.

Fler medlemstjänster för dig och ditt yrkesliv!

Du som är medlem i Lärarnas Riksförbund erbjuds granskning av din jobbansökan, intervjuträning samt karriärrådgivning helt kostnadsfritt.

Mer inom ämnet


Uppdaterad