Årets språkliga eldsjäl 2020

Dina Geraki är Årets språkliga eldsjäl 2020

Efter en hjärtevärmande nominering har ILT Inläsningstjänst och Lärarnas Riksförbund för tredje året i rad utsett en vinnare till Årets språkliga eldsjäl. I år går priset till Dina Geraki på Castello i Nacka. ”Hon är född till att vara en språklig eldsjäl”, skriver hennes kollega MariAnne Cederholm som nominerat Dina.

Vi vill uppmärksamma modersmålslärarnas arbete

För att uppmärksamma det viktiga arbete som modersmålslärare gör runt om i Sverige har Lärarnas Riksförbund och ILT Inläsningstjänst instiftat priset Årets språkliga eldsjäl.

Förskolan och skolan har i uppdrag Länk till annan webbplats. att ge flerspråkiga barn och elever möjlighet att utveckla både det svenska språket och modersmålet. Det är viktigt att barn och elever utvecklar sin läs- och skrivförmåga i modersmålet då det gör att språkutvecklingen för ett andraspråk går snabbare. Modersmålslärare har därför en avgörande roll för barn och elevers språkutveckling. Lärarna är också viktiga för att öka barns självkänsla och ge barn och ungdomar känslan av delaktighet i det svenska samhället.

”Årets språkliga eldsjäl bryr sig om elevens situation och tror på eleven. Dina ställer krav på att eleverna ska jobba hårt samtidigt som hon i positiv anda peppar dem. Det är en person som brinner för sitt uppdrag med ett stort engagemang. Med tydliga förvänt­ningar stöttar och hjälper Dina eleverna. När man läser nomineringen känner man den värme och det engagemang hon besitter. Hon bryr sig helhjärtat om både kollegor och elever.”

Juryns motivering

– Med glädje uppmärksammar vi genom utnämningen av ”Årets språkliga eldsjäl” alla modersmålslärare som finns i den svenska skolan, säger Helena Linge, förbunds­sekreterare, Lärarnas Riksförbund.

– Modersmålslärarna utgör en viktig brygga mellan elevens modersmål och under­visningen i övrigt. Moders­måls­under­visningen ger eleverna en viktig grund att bygga vidare på och skapar förståelse för vidare språkinlärning. Från Lärarnas Riksförbunds sida vill jag varmt gratulera årets språkliga eldsjäl Dina Geraki, säger Helena Linge.

Filer för nedladdning


Uppdaterad