Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Hülya Basaran

Trollhättan stad

" Jag får följa elevernas progression och se vilken skillnad språkutveckling gör för deras identitet och självkänsla - elever med olika bakgrunder och erfarenheter och lyfta fram deras språk och kulturella erfarenheter i undervisn…

Om Hülya Basaran

Vad är det bästa med dina ämnen?
– Det bästa med Svenska som andraspråk är att jag får följa elevernas progression och se vilken skillnad språkutveckling gör för elevens identitet och självkänsla. Dessutom får jag möta elever med olika bakgrunder och erfarenheter och lyfta fram deras språk och kulturella erfarenheter i undervisningen. Det är en förmån att vara lärare i ett ämne där arbetssättet gynnar alla elevers språk- och kunskapsutveckling.

Var hittar du din inspiration till din undervisning?
– Det är allt från elevernas erfarenheter, litteratur, forskning, webbsidor till sociala medier.

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?
– Den största utmaningen är att det är brist på behöriga lärare i SVA. En annan utmaning är att höja statusen för SVA som ämne så att man inte ser SVA som ett underordnat ämne eller en enklare variant av svenska. För att möta och inkludera eleverna behöver den svenska skolan hitta olika organisationsformer som utgår från att elever som är nya i svenska skolan har olika förutsättningar och behov.

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?
– Det är en utmaning att formulera tankar och reflektioner i ett område som har utvecklats till att bli ett intresse.  Det brukar vara roligt med utmaningar!

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?
– Jag hoppas att mina ämnesspaningar dels kan lyfta fram SVA-ämnets betydelse i ett större perspektiv men också visa på konkreta exempel direkt från klassrummet. Min utgångspunkt kommer främst vara de elever som nya i svenska skolan.

Hülya Basarans lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-26 16.06

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...