Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Ivana Eklund

Komvux/sfi i Eskilstuna kommun

"Att få vara med när vuxna knäcker läs- och skrivkoden och en ny värld öppnas, det är en fantastisk och stimulerande upplevelse..."

Om Ivana Eklund

Vad är det bästa med ditt ämne?
- Det bästa med att vara lärare i SFI är förstås själva uppdraget att undervisa vuxna personer med annat modersmål i svenska. En extra krydda på min SFI-lärartillvaro är det faktum att jag sedan flera år tillbaka arbetar med vuxna som saknar skolbakgrund från hemlandet och är i behov av grundläggande läs- och skrivundervisning vid sidan om andraspråksundervisningen. Att få vara med när vuxna knäcker läs- och skrivkoden och en ny värld öppnas, det är en fantastisk och stimulerande upplevelse och en enorm drivkraft i mitt yrkesliv. Jag har helt enkelt världens bästa jobb.

Var hittar du din inspiration till din undervisning?
- Inspiration till min undervisning hittar jag mycket genom kollegialt lärande (inte minst via sociala medier). Men eleverna själva är också en stor inspirationskälla eftersom deras erfarenheter och språkliga behov i allra högsta grad påverkar lärandets innehåll samt sättet på vilket det bäst ska gå till.

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?
- En stor utmaning i mitt ämne är att öka medvetenheten om de specifika kompetenskraven som ställs på SFI-lärare. Den andra utmaningen är att implementera digitala och webbaserade verktyg i SFI i allmänhet och på studieväg 1 och i alfabetiseringsundervisningen i synnerhet.

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?
- Det ska bli roligt att vara ämnesspanare av den anledningen att jag får möjlighet att lyfta ämnets positiva sidor men även problem och utmaningar. SFI är ett ämne i utveckling, ett ämne som växer och ett ämne som behöver kompetenta lärare. Det är ett ämne som har hamnat i fokus och det gläder mig.

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?
- I mina ämnesspaningar hoppas jag lyfta sfi som skolform och jag ska göra mitt bästa för att inspirera alla nyfikna kollegor där ute när det gäller pedagogik, didaktik, digitala verktyg och språkutvecklande arbetssätt. Jag hoppas också att mina ämnesspaningar kommer att uppmuntra till reflektion och väcka nya idéer.

Ivana Eklunds lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-12 15.13

Nomineringen till årets språkliga eldsjäl har öppnat! Läs mer om Tiyodora - förra årets vinnare av priset - i artikeln i Skolvälden. Har du en kollega som ger det lilla extra i sin lärarroll och som...