Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Kristina Rilbe

Björkhagens skola, Stockholm

"...känslan att kunna uppmuntra elevernas egna initiativ, se deras självförtroende växa och höra deras ”Aha"

Om Kristina Rilbe

Vad är det bästa med ditt ämne? 

Det bästa med ämnet Bild är att kunna uppmuntra elevernas egna initiativ, se deras självförtroende växa och höra deras ”Aha”. Det är också roligt att se elever bli medvetna om hur de faktiskt redan kommunicerar och att jag kan hjälpa dem kommunicera mer medvetet med hjälp av bild.

Var hittar du din inspiration till din undervisning?

Dels genom att vara nyfiken och skaffa mig ett bra flöde i olika kanaler mest genom dator och mobil. Jag deltar i olika forum i sociala medier, både ämnesspecifika och yrkesspecifika.

Dels genom att lyssna på eleverna om vilka idéer de vill utveckla och på vilket sätt. Då får jag nya utmaningar att ta reda på. och utvecklar då ny kunskap. 

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?

Att göra ämnet tydligt, synligt och betydelsefullt överallt - på skolan, för elever, lärare och föräldrar och i samhället.

Bedömningen är också en utmaning. Att möta varje elev i bästa fall ca 15 timmar per termin, och den utmaning det är att bedöma deras utveckling var 15:e timme i form av en betygsnivå. 350 individer varje termin. Bedömer jag rätt saker? Ger jag dem möjlighet till att ha en egen arbetsprocess, till att utveckla egna idéer? Hur samlar jag in och dokumenterar 25 elevers arbetsprocess, och idéer, på 60 minuter, en gång i veckan?

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare? 

För mig är det givande att sätta ord på mina tankar, och när andra läser det jag ger ifrån mig så får jag syn på mig själv - det är viktigt och utvecklande. Det finns begränsat med tid till reflektion i arbetet, så när jag fick förtroendet att vara ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund är det ett sätt för mig att vika tid för reflektion och utveckling. Det blir också spännande att få nya mottagare till det jag skriver, och jag hoppas också på många möten och samtal.

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?

Jag hoppas att det finns allmängiltighet i det jag skriver, och att jag kan stödja och inspirera. Kommentera och tipsa mig gärna om sådant ni tycker att jag borde skriva om, eller ge uppslag på ämnen som ni tycker ska finnas representerat.

Kristina Rilbes lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2016-10-10 12.43

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...