Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Maria Björsell

Orminge skola, Nacka kommun

" Det är min skyldighet att ge barn de verktyg som de behöver för att bli självständiga, kloka och ansvarstagande samhällsmedborgare. "

Om Maria Björsell

Vad är det bästa med ditt ämne?
- Det främsta är att jag får kombinerar det bästa av flera världar. I skolan möter jag alla fantastiska elever och deras funderingar och utmaningar. Som ämneslärare får jag följa gruppens framsteg och svårigheter. Vi bygger gemensamma plattformar, gläds åt våra framsteg och stöttar varandra i våra utmaningar. Som speciallärare får jag utmanas och glädjas tillsammans med de som inte alltid har det så lätt.


Var hittar du din inspiration till din undervisning?
- Mina elevers vardag, samhällsdebatten och övertygelsen om att alla barn har rätt att lyckas, är min inspirationskälla. Det är min skyldighet att ge barn de verktyg som de behöver för att bli självständiga, kloka och ansvarstagande samhällsmedborgare.

Inspirationen för undervisning finns överallt. Jag suger åt mig som en svamp och plockar russinen ur kakan hos mina vänner, kolleger, mina egna barns lärare, böcker, bloggar, tidningar och en och annan fortutbildning. Men den viktigaste inspirationskällan är nog ändå mina diskussioner med eleverna och mina egna barn.

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?
- Som min ämneslärartjänst ser ut, träffar jag eleverna för lite för att riktigt kunna arbeta så intensivt med klassrumsrelationer som jag gjort tidigare. Det är för närvarande min största utmaning.

Som speciallärare utmanas jag av en annan problematik. Mina elever vill så gärna lyckas men deras svårigheter ställer till det för dem. Här är det jag som ställs på prov och måste lyckas, för att hitta de verktyg som kan hjälpa mina elever.

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?
- Jag tycker att det ska bli spännande att få vara en del av andras fortbildning. Jag är en idéspruta som länge har varit andras inspirationskälla. Jag har skrivit lärarhandledningar, lektionsförslag, lektionsmanus och tips på lärande lekar. Min inre drivkraft är utmaningar, nya spår och möjligheter, därför ska det bli roligt att få vara ämnesspanare. 

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?
- Jag hoppas att mina idéer och spaningar kan få fler lärare att se möjligheter i stället för hinder. Förhoppningsvis kommer jag inspirera lärare på samma sätt som jag inspirerar mina elever i skolan.


Maria Björsells lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-16 13.27

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...