Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Maria Hagblad

Vallaskolan, Sala.

"I mitt ämne är att det är lätt att få eleverna motiverade, och de kan i sitt lärande relatera till vardagsnära saker."

Om Maria Hagblad

Vad är det bästa med ditt ämne?

Det bästa med mitt ämne är att det är lätt att få eleverna motiverade och att de i sitt lärande kan relatera till vardagsnära saker.

Var hittar du din inspiration till din undervisning?

För mig är det väldigt viktigt att finna och känna inspiration för min undervisning och elevernas lärande. Jag hittar den på kurser, mässor, resor, böcker, media samt i mötet med kollegor, elever och andra människor. Det som ger mest för mig är att besöka en ämneskollega på en annan skola.  Sedan drivs jag av att få med alla elever och att förstärka min undervisning visuellt.  Eftersom jag själv drivs av inspiration så är det viktigt att synliggöra för eleverna vad vi kommer att arbeta med. Detta gör jag visuellt via HK-bloggen på Vallaskolan. Där publicerar jag vad vi ska göra i form av eget material i form av text, bilder, filmer samt användbara länkar.

Vilka utmaningar finns inom ditt ämne?

Utmaningen är alltid att inspirera och synliggöra ämnets innehåll för eleverna. Det är också viktigt att ta del av forskningsresultat som gör att man vet att undervisningen vilar på vetenskaplig grund.

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?

Eftersom jag är en kreativ hem- och konsumentkunskapslärare som tycker om att inspirera andra så tror jag uppdraget passar mig bra. Det som lockar mig är att dela med mig samt visa att Lärarnas Riksförbund är ett fackförbund som passar praktiska ämneslärare. Vi behöver hjälpa och inspirera varandra, vilket it verkligen möjliggör. Jag har delat med mig av min undervisning, via HK-bloggen på Vallaskolan sedan 2009, och det känns utvecklande att ta detta steg till att bli ämnesspanare.

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?

Min förhoppning är att kunna bidra med tankar om vad som främjar lärandet hos våra elever och med konkreta undervisningstips. Genom att visa hur jag arbetar, hur jag använder it i undervisningen, vad jag gör på fortbildningsdagar samt andra aktuella saker som händer inom mitt ämne och på skolan vill jag inspirera andra.

Maria Hagblads lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-26 16.07

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...