Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Mia Smith

Vallhamra skola, Partille

"Språk är nyckeln som öppnar dörrar till världen, även i klassrummet. Elevernas tankar utvecklas i relation till sin omgivning och vi har frihet att utveckla undervisningen åt många olika håll."

Om Mia Smith

Vad är det bästa med dina ämnen?
– Språk är nyckeln som öppnar dörrar till världen, även i klassrummet. Elevernas tankar utvecklas i relation till sin omgivning och vi har frihet att utveckla undervisningen åt många olika håll. Det blir en plats där elevernas framtidsdrömmar får en plats att växa.

Var hittar du din inspiration till din undervisning?
– Överallt omkring mig, på tv, på nätet, i film och böcker. Och från mina elever!

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?
– I moderna språk finns ofta en frustration att eleverna inte utvecklar sina förmågor lika snabbt som i engelska, på grund av den på sätt och vis tvåspråkiga språksituationen i Sverige idag. Där kan det krävas extra uppmuntran för att eleverna ska göra ansträngningen som behövs för att nå läget där språket är ett användbart verktyg i livet, inte bara ett skolämne.

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?
– Skolan utvecklas i rasande fart, framför allt med de digitala verktygen i handen, och den utvecklingen tycker jag är otroligt spännande. Genom att skriva ner mina tankar utvecklar jag också mitt eget tänkande och det är riktigt häftigt. Att inspirera andra lärare ger mig mer energi att utvecklas ännu mer.

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?
– Jag är en idéspruta och brukar snabbt hitta kopplingar mellan olika idéer. Jag har i många år arbetat ämnesövergripande, vilket gör att jag snabbt lyfter blicken för att se helheten. Det hoppas jag kunna sprida vidare.


Mia Smiths lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-26 16.10

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...