Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Nicklas Mörk

Fröviskolan, Lindesberg

"Mina ämnen ger eleverna förståelse av den värld vi lever i idag. Att då använda Matematik i so-ämnen utvecklar elevernas tänkande, och blir då ett verktyg för att förstå historia, geografi, samhällskunskap och övriga livet."

Om Nicklas Mörk

Vad är det bästa med dina ämnen?
– Det bästa och mest intressanta är framförallt ämnenas betydelse för elevernas förståelse av den värld vi lever i idag. Särskilt förtjust är jag i kombinationen matematik och so-ämnen där matematiken i sig dels har ett egenvärde i att utveckla elevernas tänkande men också i förlängningen kan användas som ett verktyg för att förstå historia, geografi, samhällskunskap och övriga livet.

Var hittar du din inspiration till din undervisning?
– Inspiration hittar jag ofta hos andra lärare, hos kollegor på skolan och hos hundratals andra lärare på sociala medier. Många idéer hittar jag när jag läser olika sorters texter, till exempel blogginlägg eller avhandlingar, eller i samtal med andra lärare. Eleverna inspirerar naturligtvis också dagligen till hur jag ska behandla olika innehåll i undervisningen. 

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?
– En utmaning är att stoffet är mycket omfattande i några av ämnena på mellanstadiet, framförallt i historia. Dessutom ställs höga krav att eleverna i tidig ålder ska ha ett källkritiskt perspektiv likväl som att kunna analysera historiebruk.

Jag tror att en strukturerad lärarledd undervisning är nyckeln till att eleverna kan lyckas med detta. Med det menar jag att läraren och eleverna tillsammans behandlar, diskuterar och analyserar stoffet, en slags begreppsfokuserad undervisning där eleverna får en stabil grund via begrepp, berättelser och kronologi.

För att bygga upp ett kronologiskt tänkande hos eleverna kan matematiken vara till hjälp då tallinjer är centrala i ämnet. 

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?
– Det är viktigt att verkliga berättelser inifrån skolorna och ur undervisningen skildras när vi diskuterar såväl utveckling av undervisning som skola generellt. I det sammanhanget känns det roligt att få vara med.

Hur tror du att dina ämnesspaningar kommer kunna vara till nytta för andra lärare?
– Jag hoppas att jag kan bidra med idéer och tips som inspirerar till bra undervisning, men också med ett kritiskt perspektiv som väcker nya tankar och reflektion hos andra lärare kring metoder och innehåll.


Nicklas Mörks lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-26 16.28

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...