Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ämnesspanare

Ylva Pettersson

Katedralskolan, Skara.

"Historia är grunden till vår förståelse av både samhället och oss själva, fullt av aha-upplevelser och möjligheter att växa som människa - ett narrativ, en fascinerande berättelse fylld av mod, sorg, kärlek, spänning och dramatik…

Om Ylva Pettersson

Vad är det bästa med dina ämnen?
– Historia är grunden till vår förståelse av både samhället och oss själva, ett ämne fullt av aha-upplevelser och möjligheter att växa som människa. Dessutom är historia ett narrativ, en fascinerande berättelse fylld av mod, sorg, kärlek, spänning och dramatik – hur skulle man kunna låta bli att älska historia?

Var hittar du din inspiration till din undervisning?
– Hos eleverna. Och i böckerna. Hos den inspirerade berättaren.

Vilka utmaningar finns inom dina ämnen?
– Den största utmaningen är språket och läsförståelsen. Eftersom historia till största del består av berättelser är vår förmåga att ta till oss dessa berättelser avgörande. Om läsförståelsen är för dålig, stängs dörren till historien. Om jag inte förmår förvandla det jag läser till insikt, till kunskap som jag kan förhålla mig till och använda utifrån mina referensramar, blir historien aldrig varken begriplig eller relevant. Att utveckla elevernas textrörlighet och språkliga förmåga, både vad gäller intryck och uttryck, är därför den främsta utmaningen.

Lösningen ligger i att angripa historieämnet som ett språk och ett narrativ.  Här finns idag en mängd nycklar att använda, men det är också ett fält som behöver mer forskning.

Varför tycker du att det ska bli roligt att bli ämnesspanare?
– Jag fascineras av metodik och didaktik. Mötet mellan innehållet och deltagaren – var och hur uppstår magin som hjälper oss att förstå och utvecklas? Och jag älskar historia. Att då få delta i ett strukturerat samtal kring hur vi kan skapa allt bättre möjligheter för elev och innehåll att mötas – det är vad jag hoppas på och gläds åt.

Hur tror du att du som ämnesspanare kommer kunna vara till glädje för andra lärare ?
– Jag har lång yrkeserfarenhet och gedigna ämneskunskaper. Jag är dessutom en nyfiken person som gärna utforskar nya vägar och omprövar mina synsätt. Lägg därtill en vilja och vana att uttrycka mig i tal och skrift så hoppas jag att jag har förutsättningar att ge lite tillbaka av allt det jag fått av det utvidgade kollegiet.

Ylva Petterssons lektionstips

Ett klick på rubrikerna nedan länkar dig vidare till lektion.se

Senaste inlägg på Twitter

Ett klick på inläggen nedan länkar dig vidare till Twitter

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-26 15.54

Varannan studie- och yrkesvägledare ansvarar för över 400 elever. Ofta dessutom utspritt på flera olika skolor. Därför behövs nyckeltal för hur många elever en vägledare kan ansvara för, tycker Lärarn...