Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Ansökningsbrev

Ansökningsbrevet ska beskriva varför du söker arbetet, vem du är och varför arbetsgivaren ska välja just dig.

Syftet med ett ansökningsbrev är i första hand att få komma till anställningsintervju. Du bör därför alltid komplettera ditt CV med ett ansökningsbrev. Det är dock viktigt att brevet inte blir för långt. En tumregel är max en A4-sida. Vi brukar rekommendera att skriva brevet i tre luftiga stycken enligt det här upplägget:

  • Ett första stycke där man skriver en intresseväckande inledning om varför just du ska ha tjänsten och vad du kan erbjuda arbetsplatsen!
  • I andra stycket - som gärna får stå i punktform – kan du med korta och beskrivande ord berätta om dina erfarenheter och resultat, relevanta utbildningar/kurser och dina personliga egenskaper kopplat till vad de efterfrågar - så det blir attraktivt för arbetsgivaren.
  • Det sista stycket bör ha en aktiv avslutning där du skriver att du tar kontakt med dem inom kort för att höra mer om tjänsten och berätta mer om dig själv.

Utgå från vad som står i annonsen och använd dig av samma ord! Fokusera också på att beskriva vad du kommer kunna bidra med hos dem. Låt gärna någon annan läsa igenom brevet innan du skickar i väg det. Om du skickar din ansökan via e-post ska du skicka den i pdf-format. Titta gärna på vårt exempel och få inspiration till hur du skriver ett kortfattat och informativt ansökningsbrev!

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-23 14.19

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Reuterskiöld