Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Personligt brev

Det personliga brevet ska beskriva varför du söker arbetet, vem du är och varför arbetsgivaren ska välja just dig.

Syftet med ett personligt brev är i första hand att få komma till en anställningsintervju. Du bör därför alltid skriva ett personligt brev även om arbetsgivaren vill att du fyller i en blankett.

För att skriva ett bra brev krävs självkännedom och insikt i vad den utlysta tjänsten handlar om. Brevet ska lyfta fram dina positiva egenskaper men också fokusera på det sakliga.

Hur ska man skriva? Detta är givetvis individuellt och det finns inte bara ett rätt sätt att skriva på. Det är viktigt att brevet inte blir för långt. En tumregel är max en A4-sida. Skriv personligt!

Du kan alltid börja ett brev med att du söker den utlysta tjänsten samtidigt som du refererar till ett telefonsamtal du haft med arbetsgivaren tidigare. Därefter beskriver du dig själv utifrån vad du vet om tjänsten och arbetsgivaren. Använd informationen från annonsen, skolans och eventuellt kommunens webbsidor samt dina samtal med arbetsgivaren. Tänk dock på att inte berätta allt för mycket i brevet, spara gärna något guldkorn till intervjun.

Brevet kan avslutas med några rader om att du ser fram emot ett personligt sammanträffande, vänliga hälsningar och underskrift.

Skicka in ansökan till rätt person, vilket oftast framgår av annonsen eller samtalet. Vänta inte med att söka jobbet till sista ansökningsdagen utan lämna in din ansökan så fort som möjligt. Det är viktigt att arbetsgivaren ser ditt namn tidigt i anställnings-processen.

Låt gärna någon annan läsa igenom brevet innan du skickar i väg det då man lätt blir blind för sin egen text. Glöm inte eventuellt referensnummer för ansökan.

Om du skickar din ansökan via e-post så skicka den som en pdf i stället för exempelvis word så slipper du riskera att radbrytning och liknande ser annorlunda ut hos mottagaren.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-16 11.50

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Reuterskiöld