Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Vad ska jag begära i lön?

En av de viktigaste frågorna att komma överens om - när du söker anställning - är givetvis lönen.

Ofta frågar arbetsgivaren redan i samband med ansökan om vilka lönekrav du har.

Lönen är individuell och differentierad och skall vara färdigförhandlad innan anställningen påbörjas.

Det finns ingen centralt fastställd minimilön eller ingångslön för lärare. Du förväntas i regel presentera ett lönekrav som arbetsgivaren kommer att förhålla sig till.

Du bör vara beredd på en viss förhandling och det är klokt att i förväg ha bestämt var den nedre gränsen för vad du vill acceptera går. Var inte rädd för att ”ta i” – det värsta som händer är att arbetsgivaren vill ”pruta”.

En lärare i Sverige tjänar mellan 27 000 och 41 000 kronor per månad. Du kan ta del av lönestatistik via Saco Lönesök. Denna statistik har dock viss eftersläpning och behöver räknas upp med 3-4%.

Lönenivåerna kan variera mellan olika delar av landet och mellan olika lärare på olika stadier, men det som är mest utslagsgivande för vilken lön en arbetsgivare är villig att betala är i dagsläget lärarens behörighet. Det är i regel lättare att få gehör för en högre lön om man är lärare i ma/no, moderna språk eller inom vissa yrkesämnen.

Nyexaminerad?

För den nyexaminerade utan tidigare erfarenheter kan detta vara svårt att svara på. Därför kan det vara bra att hänvisa till att löneanspråk ges vid intervjutillfället.

Observera att frågor som semester, arbetstider, friskvårdspeng, eventuellt subventionerad lunch, övertidsersättning och kompetensutveckling etcetera måste beaktas vid en bedömning av lönen.

Begär man avsevärt mer än förväntat riskerar man att diskvalificera sig själv från start.

Begär man å andra sidan mindre inställer sig automatiskt frågan om den sökande på något sätt är okvalificerad för uppgiften eller på annat sätt olämplig. Ta därför hjälp av oss på Lärarnas Riksförbund med att se den angivna skolans löneuppgifter.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Peter Henriksson

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-16 12.02

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Reuterskiöld