Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Efter intervjun

Tänk på att varje intervjutillfälle är ett sätt att lära dig mer och att bli bättre till kommande intervjuer.

Ta därför tillvara på de erfarenheter intervjuerna ger och spara därför gärna anteckningar, förberedelser med mera till andra tillfällen.

Var beredd på att det kan ta lång tid innan du får svar från arbetsgivaren.

Varför fick jag inte jobbet?

Om du inte fick jobbet så var noga med att ta reda på vad som var fel. Du kan alltid ringa den som du träffade på intervjun och åtminstone få besked om hur du låg till för tjänsten.

Ta fasta på eventuella synpunkter till kommande tillfällen. Får du ingen hjälp så får du försöka ta reda på svaret själv. Ett sätt kan vara att svara på följande frågor:

  • Hade du rätt bakgrund för tjänsten? Utbildning, erfarenhet, med mera.
  • Hur fungerade intervjun? Förberedelser, svar på frågor, trivsel med personerna som intervjuade etcetera.

Bli inte alltför nedslagen vid ett nej. En arbetsgivare som haft 100 sökande till en tjänst måste ju faktiskt säga ”Tack för visat intresse” till 99 stycken och anställa endast en. Av de 100 sökanden kanske 50 uppfyllde alla kraven men bara en kunde väljas.

Valet av person kanske inte alltid är rationellt utan kan kanske bero på någon detalj hos den sökande. Många gånger handlar det om ren personkemi och hur man förväntas smälta in i en specifik grupp och inte enbart om formella meriter eller kompetens.

Försök identifiera vad som gick bra eller eventuellt mindre bra under intervjun. Fundera över vad du kan förbättra inför nästa intervjutillfälle.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-16 12.16

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Nomineringen till årets språkliga eldsjäl har öppnat! Läs mer om Tiyodora - förra årets vinnare av priset - i artikeln i Skolvälden. Har du en kollega som ger det lilla extra i sin lärarroll och som...