Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Förberedelser inför intervjun

Förbered dig att svara på frågor om dig själv, varför du söker tjänsten och varför de ska anställa just dig.

Frågorna svarar du bäst på om du förberett dem - genom att analysera dina bra och dåliga sidor, platsannonsen samt telefonsamtalen du haft med arbetsgivaren.

Skriv ner dina svar och diskutera gärna frågorna och svaren med någon du känner som redan varit på intervjuer.

Positiva och negativa egenskaper

En återkommande fråga som alltid är svår att besvara är vilka positiva och negativa egenskaper du har. Denna typ av frågor kan det alltså vara extra mycket värt att förbereda sig på.

Exempel på positiva egenskaper kan vara: God förmåga till att arbeta såväl självständigt som i lag, har bra föräldrakontakt, gillar utmaningar (dock klyschvarning!), mångsidig, lyhörd, strukturerad med bra organisationsförmåga, ambitiös, lugn, tålmodig etcetera.

Mindre bra egenskaper (som du törs nämna) kan vara: Överambitiös, säger alltid vad jag tycker, tendens att skjuta på saker (men du blir alltid klar i tid), envis med mera.

Förbered egna frågor

Frågor att ha färdiga svar på kan vara: Vad har du arbetat med tidigare? Hur arbetar du i lag - samarbetar? Vad kan du tillföra vår arbetsplats? Hur ser eventuella karriärvägar ut? När kan du börja?

Vid sidan av att förbereda de egna svaren kan det vara värt att också förbereda egna frågor. Detta visar på engagemang från din sida och skapar också en dynamik i intervjun. Även här är det bra om du återknyter till de kunskaper du fått i tidigare samtal med arbetsgivaren och vad som framkommit i platsannonsen.

Exempel på frågor kan vara: Hur organiseras arbetet? Finns mentor? Finns det möjligheter till kompetensutveckling?

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-16 12.06

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

På #ämnesspanare Charlotta Granats skola planerar man att arbeta med ett gemensamt tema, att bygga en stad, i olika ämnen. "Skriftliga arbeten och muntliga presentationer i språkämnen, vi ska genomf...