Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Lönen

Lärarnas Riksförbunds medlemmar har individuell lön. Ditt mål är att sälja dig själv till motparten. Anpassa uppträdande, klädsel och det du säger utifrån detta.

Vid nyanställning bestäms lönen i en förhandling/överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Det gäller alltså för dig att åstadkomma bästa möjliga resultat i denna situation. Det finns mycket att tänka på i denna fråga som av många ofta underskattas, inte minst i samband med den första anställningen då det är lätt att känna sig tacksam för att man fått ett jobb och därför kanske nöjer sig med en lägre lön.

Förhandlingen

Se vänlig och glad ut och ha gärna ögonkontakt. Försök vara dig själv. En förhandling består av ett givande och tagande.

Var beredd att kompromissa. En lyckad förhandling är när bägge parter känner att de lämnar förhandlingsbordet som vinnare.

Visa intresse för din motpart och det han/hon företräder. Ställ gärna frågor om skolans arbetssätt och arbetsformer. Att lyssna och iaktta är viktigt i en förhandling, gör gärna anteckningar. Ibland är tystnad bättre än prat. Det är också viktigt att du inte visar dig alltför angelägen.

Undvik konfrontationer, säg aldrig att motparten har ”fel”, även om de har det. Hot av typen ”Får jag inte den lönen är jag inte intresserad” kan ibland vara effektivt, men det gäller då att du står för vad du säger och inte ångrar dig strax efteråt.

Presentera ditt bud och analysera förhandlingsklimatet och vilka argument arbetsgivaren använt sig av. Allting hänger på hur "oumbärlig" du som person är för tjänsten. På vilka punkter kan du ge efter?

Kan du få något i utbyte mot, en i ditt tycke, låg lön? Sälj aldrig ut något utan att få något i stället. Säg aldrig ”ja” för tidigt, alla eftergifter ska verka ”dyra”. Känn efter när du inte kommer längre. Då ska du göra upp, eller låta bli.

Tänk på att anställningsavtal kan ingås muntligt och att du inte säger ”ja” utan att verkligen mena det. Repetera och anteckna vad ni kommit överens om och begär att få det skriftligt snarast möjligt, vilket brukar vara anställningsavtalet. Innan du accepterar en anställning ska du vara överens med arbetsgivaren om lönen.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-16 12.11

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Nomineringen till årets språkliga eldsjäl har öppnat! Läs mer om Tiyodora - förra årets vinnare av priset - i artikeln i Skolvälden. Har du en kollega som ger det lilla extra i sin lärarroll och som...