Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Att vara mentor för nya lärare

Att vara mentor för en nyexaminerad lärare är ett ytterst viktigt uppdrag. Många arbetsgivare har trots detta inte tagit uppdraget på allvar. Ofta utser skolledningen någon i arbetslaget att vara mentor. Denna har vanligtvis varken utbildning för uppgiften eller fått någon ersättning för detta arbete.

Vi på Lärarnas Riksförbund menar att mentorn ska arbeta med den nyexaminerades långsiktiga yrkesintroduktion. Då måste mentorer ha få en gedigen utbildning och en naturlig kontakt med lärarutbildningen. Forskningen visar att det kan finnas fördelar med att någon utanför arbetslaget är mentor.

Mentorn kan vara en erfaren lärare, men det är personlighet och intresse för uppgiften som ska vara avgörande snarare än åldern. Mentorns uppgift är i första hand att stödja den nya läraren och uppmuntra dennes självreflektion. Att mentor och adept ges möjlighet att besöka varandras lektioner kan bidra positivt till ämnen att diskutera för att utveckla undervisningen.

I förslaget till lärarlegitimation föreslås att mentorn ska vara med och bedöma om den nya läraren bör rekommenderas för legitimation.

Den uppgiften kan i värsta fall utgöra ett hinder för öppenhet i kontakten mellan mentor och den nya läraren. Därför är det viktigt att mentorn fått utbildning för uppdraget och att det står klart att mentorns uppgift främst är att bedöma den nya lärarens vilja och förmåga att utvecklas som lärare.

Lärarnas Riksförbund anser att mentorer ska:

  • utses i samråd mellan skolledningen och de fackliga organisationerna
  • få utbildning för uppdraget
  • i sin tjänst ges den tid som krävs för att fullgöra uppdraget
  • belönas för uppdraget genom en god löneutveckling
  • kunna stödja även andra, mer erfarna kollegor genom kollegahandledning
  • ges möjlighet att dokumentera sitt arbete som mentor/kollegahandledare för att meritera sig till särskilt kvalificerad lärare

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Anna Jändel Holst

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-18 14.04

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Bohlin