Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Kom igång med Twitter

Twitter är ett socialt medium där du på 280 tecken skriver inlägg som kan följas av andra användare.

Skapa Twitterkonto
Gå till www.twitter.com och fyll i uppgifterna under ”Ny på Twitter”och klicka när du är färdig på ”Registrera dig på Twitter”.

Vissa Twitteranvändare använder sitt eget eller delar av sitt namn som användarnamn medan andra väljer något med anknytning till exempelvis sitt yrke. Välj ett namn du känner passar dig och det du vill skriva om. Det går även att ändra ditt namn senare om du skulle vilja.

Nu är det dags att börja använda Twitter
Logga in med dina uppgifter på Twitters webbplats Nu kan du välja vilka användare du vill följa. Klicka på fliken upptäck så kommer du få förslag på rekommenderade användare och kan t.ex. söka efter vänner och bekanta som Twittrar. När du börja följa någon så kommer hans eller hennes uppdateringar att synas på din startsida. Vill du börja lugnt så finns det definitivt inget krav på att skriva något själv. Du kan i lugn och ro följa vad andra Twittrare skriver och när du sedan känner dig redo kan du börja skriva.

Men vad ska jag skriva om?
Skriv om vad du vill. Många beskriver sin vardag, sina husdjur, vad de äter, eller sitt arbete. Det finns många intressanta diskussioner som pågår dygnet runt på Twitter, så det är bara att hänga på en av dessa om du vill. Begränsningen är att du max får använda 280 tecken, så det är en liten utmaning att säga det man vill få sagt med så få tecken som möjligt.

Men vad är en... hashtag?
För att hålla ordning på de intressanta diskussionerna kan man hashtagga dem. En hashtag är ett ord som inleds med symbolen # t.ex. #skola. Om du skriver om ditt yrke som lärare eller studie- och yrkesvägledare så kan du kanske skriva något i stil med: Idag inledde jag planeringen för det kommande läsåret #skola Då hamnar ditt inlägg tillsammans med alla andra som märkt sina inlägg med #skola. På så sätt kan man följa ett specifikt ämne man finner intressant.

Någon skriver RT framför ett inlägg, vad betyder det?
RT står för Retweet och betyder att man återger vad någon annan skrivit, t.ex. för att man håller med. Om Twitteranvändaren lararjanne skriver ”Höj lärarlönerna!” och du vill återge det så skriver du:

RT @lararjanne Höj lärarlönerna!

Men det finns även en retweet-knapp som du kan klicka på för att återge någon annans inlägg. Ett annat vanligt sätt att beskriva deltagande är att inflika att man håller med om en tweet genom att skriva + 1 framför RT, alltså så här:

+ 1 RT @lararjanne Höj lärarlönerna!


Vill du svara användaren lararjanne utan att återge det han skrev så kan du till exempel skriva:

@lararjanne Håller med! Tycker de är alldeles för låga.

Observera att det inte är ett privat meddelande utan att alla kan se det du skrev till lararjanne. Vill du skicka ett privat meddelande till en Twitteranvändare så kan du skicka ett direktmeddelande via meddelandesymbolen på användarens profil.

Nu är du förhoppningsvis lite mer redo att ge dig ut i Twittervärlden. Glöm inte att följa Lärarnas Riksförbund på Twitter där vi delar aktuella nyheter, rapporter, blogginlägg och annat relevant.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Maria Westin Nilsson

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-19 09.05

Snabbgenomgång av Twitter
RT (Retweet): Återge annans inlägg
MT: Återge tweet, fast modifierad
Hashtag: Märk inlägg efter ämne
DM: Direktmeddelande till användare
+1: Före RT, betyder instämmer
Favorita: Spara inlägg till senare

Det behövs tydligare regler i skolorna, säger Lärarnas Riksförbund i Halland. Massmedia har uppmärksammat att Örnsakolan i Hylte väljs bort av föräldrarna på grund av stöket. När Sveriges Radio P4 ...