Logga in

- Anpassa textstorlek +

Vanliga frågor

Har lärare och studie- och yrkesvägledare rätt att strejka?

Så länge det finns ett gällande centralt kollektivavtal så råder det fredsplikt. Det gäller lärare, studie- och yrkesvägledare såväl som alla andra fackligt organiserade yrkeskategorier.

I år (2012) löper det kommunala avtalet, och flera avtal på den privata sektorn, ut och det pågår därför ett intensivt arbete med att ta fram nya avtal. Under tiden som förhandling pågår så förlängs normalt sett avtalen med en månad i taget fram till dess att man har ett avtal som båda parter känner att man har mandat att skriva på.

Om man trots förhandlingar, och trots att medlare satts in för att hjälpa till i förhandlingen, inte kan komma fram till ett nytt avtal så kan man hamna i ett tillstånd då man väljer att inte förlänga avtalet. Saknas kollektivavtal så råder det inte längre någon fredsplikt och då kan både fackliga organisationer och arbetsgivare ta till så kallade stridsåtgärder som till exempel strejk och lockout. Det är dock inget som sker över en natt utan det måste naturligtvis vara ordentligt och demokratiskt förankrat i organisationen. 

Hittar du inte frågan du söker? Skicka in din egen fråga ›
Visa frågor inom kategori: