Logga in

- Anpassa textstorlek +

Vanliga frågor

Jag jobbar på en högstadieskola och två dagar i veckan har jag lektioner till klockan 12. Lektionen efter börjar 12.30. I schemat markeras uppehållet som rast på 30 minuter. Kan man säga att jag har fått ut min rast när det bara är 30 minuter mellan lektionerna?

Enligt Arbetstidslagen har du rätt till rast, och rasten ska förläggas så att arbetet inte sker under längre sammanhängande tid än fem timmar. Syftet med rasten är att du ska återhämta dig och orka slutföra arbetsdagen. Tid för rast är inte arbetstid och räknas därmed inte in i den reglerade arbetstiden. Du har således rätt att lämna din arbetsplats.

Arbetstidslagen anger inte hur lång rasten ska vara, men praxis på svensk arbetsmarknad är att en lunchrast är mellan 30–60 minuter, där minimum är 30 minuter. Lektionerna ska läggas så att det avsätts rimlig tid för att kunna avsluta och starta lektioner utan att det inkräktar på dina möjligheter att få minst 30 minuters rast eller på elevernas undervisningstid. I det här fallet finns inget reellt utrymme om minst 30 minuter mellan lektionerna, och alltså ingen möjlighet att få ut din lagstadgade rast.

Hittar du inte frågan du söker? Skicka in din egen fråga ›
Visa frågor inom kategori: