Logga in

- Anpassa textstorlek +

Vanliga frågor

Vad är det för skillnad mellan en semestertjänst och en ferietjänst?

Så kallad semestertjänst, som är den i särklass vanligaste förkommande regleringen på arbetsmarknaden, är en tjänst med 40-timmars arbetsvecka och semester på minst 25 arbetsdagar per år. Beroende på antalet semesterdagar och hur helgdagarna fördelar sig under året är antalet arbetsdagar för den som har en semestertjänst cirka 220.

En ferietjänst är en tjänst som är anpassad efter skolans behov och som är speciell för läraryrket. Den är konstruerad så att arbetstiden är fördelad på en reglerad del och en oreglerad del, så kallad förtroendearbetstid.

Arbetsgivaren förfogar över den reglerade delen som kan förläggas till 194 arbetsdagar under perioden augusti till juni. Semestern ligger fast under sommaruppehållets första del. Utlägget av den 194 dagarna gör att det uppstår lov. Under lovtid får den lärare som inte är tjänstledig sin månadslön. Lönen under sommaren intjänas däremot under perioden augusti - juni och är relaterad till hur länge läraren har varit anställd och arbetat under denna period. Inom privat sektor är oftast även lönen under juluppehållet intjänad. Observera att en anställning med ferie förutsätter att det finns ett läraranpassat kollektivavtal på arbetsplatsen.

Hittar du inte frågan du söker? Skicka in din egen fråga ›
Visa frågor inom kategori: