Logga in

- Anpassa textstorlek +

Vanliga frågor

Vad händer om jag blir sjuk under sommaren?

För dig som har ferietjänst gäller att du ska sjukanmäla dig utan dröjsmål till arbetsgivaren samt, om du är heltidssjukskriven, anmäla att du önskar ha den semester som du går minste om på grund av sjukdomen förlagd till kommande läsår.

Under ferien betalas din intjänade ferielön ut. Utöver detta betalar arbetsgivaren sjuklön grundad på ferielön under de första två veckorna av sjukskrivningen. Därefter tar Försäkringskassan över och betalar sjukpenning.

Om din sjukskrivning blir långvarig har du rätt att ta ut de semesterdagar som ej kunnat läggas ut under ferien under det kommande läsåret. Förläggningen beslutas i samråd med arbetsgivaren. Vid sjukdom betalas din sjuklön/sjukpenning alltså ut samtidigt som du erhåller semesterlön/ferielön.

Det innebär att när du tar ut de semesterdagar du missade på grund av sjukdom senare under läsåret så är de obetalda eftersom du redan har fått semesterlön/ferielön för dem. Du behöver således räkna med det.

Du som har semestertjänst och blir sjuk under semestern kan begära av din arbetsgivare att få byta ut semestern mot sjukskrivning. Vanliga regler om sjuklön och sjukpenning gäller.

Hittar du inte frågan du söker? Skicka in din egen fråga ›
Visa frågor inom kategori: