Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Grundutbildning

Rätt utbildning är ett grundläggande krav för att få arbeta som lärare eller studie- och yrkesvägledare. För lärare betyder det att vara utbildad både för de årskurser och de ämnen man undervisar i.

För att formell utbildning också ska vara ett mått på rätt kompetens krävs att utbildningarna håller högsta kvalitet, något som förbundet arbetar hårt för att påverka och stödja.

Det måste också finnas tydliga regler om behörighet, inte minst för att det ska gå att validera sådana kompetenser som inhämtats utanför de formella utbildningarna, till exempel i andra länder eller i andra branscher.

Lärarutbildning

Vi vill se en lärarutbildning av yppersta klass, som är anpassad efter den verklighet som finns ute i skolorna men som också vågar utmana och föra utvecklingen framåt.

Det måste tydliggöras att alla lärare inte har samma uppdrag utan att det är skillnad och ställs olika krav på utbildning och förkunskaper hos dem som ska arbeta i förskola, fritidshem, grundskolans tidigare år och ämneslärare i grundskolans senare år och gymnasieskolan.

Lärarutbildningen ska ha en sådan status och kvalitet att den blir ett självklart val för alla som känner sig lockade att bli lärare.

Utbildning för studie- och yrkesvägledare

Arbetslivet förändras och utvecklas ständigt och för varje individ, oavsett ålder och erfarenhet, ska kompetent studie- och yrkesvägledning vara en rättighet. Studie- och yrkesvägledare ska inte bara ge svar på dagens frågor de ska också kunna förbereda för en i många avseenden okänd framtid.

För att de blivande studie- och yrkesvägledarna ska kunna leva upp till detta ställs höga krav på utbildningen till studie- och yrkesvägledare.

Dessutom anser vi att det ska göras tydligt vilken behörighet som ska gälla för anställning som studie- och yrkesvägledare.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Johan Linder

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-18 14.25