Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

”Min arbetsglädje är större”

Robin Smith har den här terminen börjat arbeta som förstelärare på Viktor Rydbergs Gymnasium i Stockholm. Den nya tjänsten ger både möjlighet att utveckla undervisningen och är ett välkommet tillskott i plånboken. "Det är en enorm utvecklingsmöjlighet", säger han.

Sedan höstterminen förra året blev det möjligt för lärare att söka till förstelärare eller lektor. I och med detta kunde lärare göra karriär inom sitt yrke utan att behöva byta klassrummet mot ett kontor.

– Jag har fortsatt lika mycket med undervisning som tidigare men det finns nu utrymme att till­sammans med de andra för­ste­­lärarna ta hand om övergrip­ande frågor som till exempel den pedagogiska inriktningen på sko­lan. Vi har haft många otroligt spännande föreläsningar om bland annat hur den neurologiska forsk­ningen kan kopplas till utbildningen, säger Robin Smith.

Bidra till kollegors utveckling

Han jobbar med ett projekt som kallas ”Elevens resa” där han kopplar den klassiska hjälteberättelsen till elevernas uppgifter i klassrummet. Något han hoppas kommer att kunna göra syftet med studierna tydligare och ge extra motivation.

– Huvudfokus är fortfarande på att vara lärare och bli en bättre lärare i klassrummet tillsammans med eleverna. Förhoppningsvis kan vi förstelärare också bidra till den kollegiala utvecklingen.

Tydliga krav

På många skolor har tjänstebeskrivningen eller kvalifikationskraven för karriärtjänsterna varit otydliga men på Viktor Rydbergs Gymnasium har de lyckats bra med en intern utlysning av tjänsterna.

– Jag tycker att det har varit tydligt i så stor utsträckning som det är möjligt. Det måste finnas utrymme för anpassning till de lokala förutsättningarna på skolan. Jag vet att det finns många olika uppfattningar ute på andra skolor om vad en förstelärare ska göra och vem som ska ha tjänsterna. Men jag tror att det kan vara svårt att precisera tjänsterna mycket mer utan att inkräkta på skolornas möjlighet att anpassa tjänsterna till vad verksamheten behöver.

"Som en återfödelse"

När klockorna ringde in för höstterminen var det en mycket nöjd förstelärare som möter eleverna.

– Tjänsten är en enorm skjuts att få. Det känns som en återfödelse och en inspirerande möjlighet till att utvecklas. Min arbetsglädje är större nu än tidigare även om jag alltid brunnit för att vara lärare, säger Robin Smith.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Anna Jändel Holst

Sidan senast uppdaterad: 2014-12-02 10.34