Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Därför är karriärtjänsterna viktiga

Lärarnas Riksförbund har länge arbetat för karriärtjänsternas inrättande. Här berättar Bo Jansson, förbundsordförande 2013–2016, om varför karriärtjänsterna är viktiga för lärarkåren.

Bo Jansson, förbundsordförande

Bo Jansson, förbundsordförande

Varför ska du som lärare ansöka om karriärtjänst?

– Du som är legitimerad lärare och har undervisat i minst fyra år ska absolut ta chansen att söka en karriärtjänst. Detta är en unik möjlighet att få ett extra lönelyft. Vi som är medlemmar i Lärarnas Riksförbund får inte missa dessa statliga extrapengar. 

Hur gynnar detta även dina kollegor?

– Det är en av flera nödvändiga satsningar för att lärarlönerna på sikt ska komma i nivå med andra högt kvalificerade yrken i samhället. Om ett flertal lärare får dessa tjänster så ökar det också den totala lönesumman för alla på din arbetsplats. Den totala lönesumman är viktig i samband med den lokala löneöversynen.

Vad vinner Sverige på att lärare gör karriär?

– Att få fler duktiga studenter att vilja bli lärare är synnerligen angeläget. Det är viktigt för läraryrkets attraktivitet att det finns möjligheter att göra karriär och samtidigt kunna fortsätta utvecklas som lärare. Särskilt kvalificerade lärare som är skickliga i klassrummet ska premieras. De får en högre lön  och de kan hjälpa andra att höja sin lönenivå. Detta är ett viktigt led i arbetet att höja alla lärares löner, då lärarna som grupp är kraftigt underbetald.

Finns risk att de andra lärarna känner sig som andrahands­lärare?

– Det är en risk som ökar om vi inte berättar varför karriärtjänster är bra för alla lärare. Att det kallas förstelärare betyder inte att alla andra lärare är ”sämrelärare” eller ”andrelärare”, som några säger i sociala medier. Vi lärare ska inte dra ner varandra, vi ska hjälpas åt att höja allas lönelägen. Det är också viktigt att se det positiva i att också lärare kan göra karriär och samtidigt kunna fortsätta att undervisa. 

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Anna Jändel Holst

Sidan senast uppdaterad: 2017-10-17 14.13

”Både lärare och annan skolpersonal är ofta medvetna om vad det finns för behov, men resurserna finns alldeles för sällan. Så att göra en sån här skyndsam utredning är bra men då måste man också tills...